Με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει ο Τσίπρας;

1
5

Θέτει ο πρωθυπουργός, συχνά-πυκνά, προς την αντιπολίτευση και εμμέσως προς τους πολίτες το ερώτημα «με ποιους είστε»;

Μετά το ακραίο του περιπάτου των αντεξουσιαστών στη Βουλή ήρθε η ώρα να απαντήσει κι εκείνος στο ίδιο ερώτημα «με ποιους είναι;»

Γιατί αυτή η βαθύτατα συμβολική, πολιτικά, ενέργεια, προσθέτει μια κρίσιμη μάζα στη σωρεία των διλημμάτων, που τίθενται εξ αντικειμένου στον κ. Τσίπρα – διλήμματα που έχουν το χαρακτήρα εκβιασμού .
Εκβιασμοί τέτοιοι και τόσοι που, ανάλογα με τις απαντήσεις που ο πρωθυπουργός θα δώσει, θα κριθεί, κατά την άποψή μου, η δυνατότητά του να κυβερνήσει.

Δεν περιλαμβάνω, από άποψη, τους εκβιασμούς –πιέσεις από δανειστές. Πρώτον, γιατί «συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια» πέντε χρόνια, απλώς ήρθε και η σειρά του κ. Τσίπρα
Δεύτερο και κυριότερο τη δεδομένη στιγμή, παρά τα επιφαινόμενα, δεν απειλούν κυρίως οι έξω την κυβερνητική ευστάθεια αλλά οι μέσα.

Μετρώ, λοιπόν, τους μέσα εκβιασμούς.

– Αντεξουσιαστές: Για την ώρα ,ο πρωθυπουργός έχει διαλέξει λάθος μεριά. Είναι αποκαλυπτική η ανακοίνωση –αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Όλος ο καημός είναι μην τυχόν και η κυβέρνηση αναγκαστεί να επαναφέρει τα κάγκελα.
Παρακολουθούμε εδώ και μέρες έναν κρυπτογραφημένο διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, περίπου συντροφικό .

Διάβαζα προ ημερών στην «Αυγή» άρθρο του πρώην διευθυντή μου –όχι στην «Αυγή», σε άλλο μαγαζί – Θανάση Καρτερού, που επέπληττε τους καταληψίες αντεξουσιαστές κλπ ότι κατά βάση αντιμετωπίζουν πρόβλημα ιδεολογικής ταυτότητας, πολιτικής ύπαρξης, με μια πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση.

Με όλο το σεβασμό, σοβαρά ; Αυτό είναι το ζήτημα;
Δεν είναι πιο σοβαρό να απαντηθεί γιατί η φρουρά της Βουλής δεν αντέδρασε;
Είχε τέτοιες εντολές;
Είναι αμήχανη γιατί δεν έχει εντολές και οι αυτονόητες, μέχρι σήμερα, έχουν αρθεί;
Αφού είναι ακάλυπτοι, προτίμησαν «να φυλάξουν τον κ..λο τους»;

Και τέλος, τι απαντά ο κ. Σακελαρίδης σε μας όλους που ποτέ δεν ήμασταν οπαδοί της σχολής του 2011 «να καεί, να καεί το μπουρδέλο η Βουλή»;
Γιατί σε μας όλους έπρεπε να απαντά η κυβερνητική ανακοίνωση και όχι να ανοίγει κουβεντούλα με τους εισβολείς .

– Εξεταστική Επιτροπή για το μνημόνιο. Κατά την κυβερνητική πρόταση εξαιρείται η κυβέρνηση Καραμανλή από τη διερευνόμενη περίοδο.
Ειπώθηκαν πολλά για συμμαχία κλπ.
Εγώ θα επικαλεστώ ανεξάρτητη πηγή και, μάλιστα, φιλική προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό .
Την ίδια μέρα που οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ κατέθεταν την πρόταση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο διαπίστωνε για την ελληνική κρίση:
«Η ενοχοποίηση της τρόικας δεν είναι παραγωγική, γιατί τα προβλήματα της Ελλάδας δε γεννήθηκαν εδώ και 5 χρόνια αλλά πολύ πιο πριν, όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις έλεγαν ότι το έλλειμμα είναι στο 5% ενώ αντίθετα ήταν στο 15%, ξεχνώντας το 1».

Ούτε παραγγελιά !!!! να το είχε η κυβέρνηση, ελπίζω η τοποθέτηση ενός σημαντικού διεθνούς παράγοντα και με διαχρονική γνώση της ελληνικής οικονομίας να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
Από το λίγο ρεπορτάζ που κάνω πια, είχα ρέντα τελευταία. Συνάντησα στο δρόμο κολλητάρι του κ. Καραμανλή.
«Α! πρέπει να στηρίξουμε ό,τι θετικό κάνει η κυβέρνηση, δε συμφωνούμε όλοι, υπάρχει πάλη γραμμών στην παράταξη» μου έλεγε .
Όχι πως δε βγάζει μάτι η αλληλοϋποστήριξη, αλλά έχει άλλη χάρη άμα σου το λέει μια εξαιρετικά αξιόπιστη πηγή. Ακόμη περισσότερο άμα δε σε δεσμεύει -που σημαίνει κίνητρο να το πας παρακάτω.

Αλλά πες πως ο Γκουρία είναι μακριά και πως το πυροτέχνημα της Εξεταστικής θα δημιουργήσει διάφορες άλλες χρήσιμες για την κυβέρνηση εντυπώσεις μέχρι να τεθεί θέμα Καραμανλή.
Όμως τον Ιούνιο η πρόεδρος της Βουλής έχει πει πως θα ανακοινωθεί το πόρισμα της «ιδιωτικής» της Επιτροπής για το χρέος που, κατά την ίδια αλλά και την κ. Σακοράφα που συμμετείχε στα εγκαίνια του σώματος, είναι «επαχθές και επονείδιστο» και ως τέτοιο πρέπει να διαγραφεί .
Ανάλογη θέση είχε και ο συγκυβερνών κ. Καμμένος .

Αυτή θα είναι από πλευράς κυβέρνησης η βάση της συζήτησης στην Εξεταστική ή η άλλη, αυτή της επιστολής του πρωθυπουργού στην Άνγκελα Μέρκελ, στις 15 Μαρτίου, στην οποία ζητούσε την εφαρμογή της συμφωνίας του Νοεμβρίου του ’12 για επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων;

Λύση υπάρχει, δεν είναι στα χέρια του κ. Τσίπρα αλλά της κ. Κωνσταντοπούλου. Θα μπορούσε να δηλώσει, για παράδειγμα, ότι αναβάλλεται η έναρξη εργασιών της Επιτροπής της (που κατά δήλωση της είχε τοποθετηθεί τον μήνα Απρίλιο) ή ακόμα καλύτερα να δηλώσει ότι την ακυρώνει γιατί καλύφθηκε από την κυβερνητική πρόταση για Εξεταστική .

Γιατί βιάστηκε η κ. Κωνσταντοπούλου και δεν περίμενε την κυβερνητική πρόταση δεν το ξέρω, ένα ρούμπο ακόμη πάντως τον σημείωσε αναμφισβήτητα στο εσωκομματικό παιχνίδι, είναι ο επόμενος μετά το μπάχαλο της ατυχήσασας προσπάθειας του πρωθυπουργού να εκμαιεύσει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Ισως έτσι και να εξηγείται πώς Δευτέρα ζητάς συναίνεση και Τρίτη -εκών άκων αυτό μόνο ο κ. Τσίπρας το ξέρει- την πέφτεις συλλήβδην στην αντιπολίτευση.

Αλλά κι εδώ λάθος μεριά διάλεξε ο κ. Τσίπρας, καθώς η πρόταση για Εξεταστική μάζεψε πακέτο αρνητικών σχολίων εντός και εκτός της χώρας .
Μπορεί, βέβαια, απλώς να επικράτησε στην απόφασή του το «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος» -για τα εσωτερικά του «σπιτιού» του εννοείται.

Και μιάς περί του «σπιτιού» ο λόγος, οι δηλώσεις Βούτση /Σκουρλέτη προς Βρυξέλες /Βερολίνο /Φραγκφούρτη μεριά, τα λεφτά μας φτάνουν για 10 μέρες μου θύμισε το «τρεχάτε γειτόνοι και δε γλυτώνει» .
Εν προκειμένω «δε γλυτώνει» από τη Μόσχα –έχουμε PLAN B για βοήθεια από τη Μόσχα είπε ο κ. Σκουρλέτης– ή από τον Π. Λαφαζάνη που τα συμφώνησε εκεί στη Μόσχα, με δεδομένη τη διαφωνία Βρυξελών και Ουάσιγκτον για τα ενεργειακά και που δηλώνει αμετακίνητος στις θέσεις του για τις ιδιωτικοποιήσεις και που το Σάββατο θα υποδεχθεί τα στελέχη ανά την Ελλάδα της Αριστερής Πλατφόρμας για να συζητήσουν την κυβερνητική πορεία αρχής γενομένης της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου .

Επί του προκειμένου, πάντως της Μόσχας, επειδή τα πράγματα γίνονται εξόχως σοβαρά και έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα, ελπίζω πως ο πρωθυπουργός θα διαλέξει τη σωστή πλευρά αυτή τη φορά και δε θα προστρέξει στο PLAN B, ακόμη κι αν έχει πραγματική υπόσταση και λεφτά – που μεταξύ μας πολύ αμφιβάλλω.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΗ…Πασιονάρια Ζωή και η εισβολή αντιεξουσιαστών στη Βουλή.
Επόμενο άρθροΟ Σαββίδης θα γράψει χρυσή ιστορία στον ΠΑΟΚ αν σταματήσει να ασχολείται με το ποδόσφαιρο
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, τέλη του '50. Σπουδές στο Παρίσι, στη Vincennes, Κοινωνιολογία. Στο επάγγελμα της δημοσιογραφίας από τις αρχές '80. Πέρασα από την εδώ έδρα της Rai –TV ,της ιταλικής ραδιοτηλεόρασης, το ραδιόφωνο του Σκάι, το ραδιόφωνο του Planet, την εφημερίδα Εξουσία, το περιοδικό TEMPO, το περιοδικό PLAYBOY, την εφημερίδα Μακεδονία και άλλες περιστασιακές συνεργασίες. Από το 2005 εργάζομαι στον Επικοινωνιακό Τομέα του ΠΑΣΟΚ σε καθαρά επαγγελματική βάση (η συμπάθεια για το χώρο της Κεντροαριστεράς δεδομένη) στο τμήμα παρακολούθησης των ΜΜΕ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here