2 ελληνικά νησιά θέλει να αγοράσει Αιγύπτιος κροίσος για τους μετανάστες

0
8

Ο δισεκατομμυριούχος Αιγύπτιος, Ναγκίμπ Σαουίρις ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να αγοράσει ένα νησί στη Μεσόγειο για να δημιουργήσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, εντόπισε πιθανές τοποθεσίες και τώρα είναι σε συζητήσεις για την αγορά δύο ιδιωτικών ελληνικών νησιών. Ο μεγιστάνας της αιγυπτιακής τηλεόρασης, η περιουσία του οποίου φτάνει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, «εντόπισε δύο ιδιόκτητα ελληνικά νησιά που αποτελούν μια καλή ευκαιρία για το έργο του» τονίζεται σε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Σαουίρις.

«Έχουμε βρει τους ιδιοκτήτες και έχουμε εκφράσει το ενδιαφέρον μας να διαπραγματευτούμε μαζί τους» συνεχίζει η ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι τα νησιά, αν αγοραστούν, θα εξακολουθούν να «εμπίπτουν στην δικαιοδοσία της Ελλάδας».

Ο Σαουίρις ελπίζει επίσης ότι η Ελλάδα θα αναλάβει τη φροντίδα της «διοικητικής διαδικασίας» για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στα δύο νησιά, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες προσφέρθηκε να συνεργαστεί για το έργο, το οποίο απαιτεί επένδυση το λιγότερο 100 εκατ. δολαρίων.

Ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Αφρική έχει προωθήσει την ιδέα του «Aylan Island» στη μνήμη του Aylan Kurdi, του 3χρονου Σύρου, που ξεβράστηκε σε μια τουρκική παραλία μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να φτάσει με την οικογένειά του στην Κω.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Newsweek, ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε ότι έχει στείλει επιστολές προς τον Ιταλό πρωθυπουργό, Matteo Renzi, και τον Έλληνα ομόλογό του, Αλέξη Τσίπρα και αναμένει την απάντηση των δύο κυβερνήσεων.

Όπως είπε, είχε μεγάλη ανταπόκριση από τους εθελοντές και τους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τον ευγενή σκοπό. «Έχω περίπου 10.000 e-mails. Πολλοί άνθρωποι δήλωσαν ότι θα εργαστούν εθελοντικά για να με βοηθήσουν να χτίσουμε αυτή την πόλη, έχω δύο ανθρώπους που λένε ότι θέλουν να δωρίσουν 10 εκατ. δολάρια και ούτω καθεξής», είπε.

Εκτός του ότι βοηθάει τους πρόσφυγες, ο Σαουίρις δήλωσε ότι θέλει να αγοράσει νησί στη Μεσόγειο για να βοηθήσει οικονομικά την Αθήνα να βγει από την κρίση.

«Ξέρω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πολλά νησιά που είναι ακατοίκητα, ενώ οι Έλληνες χρειάζονται τα χρήματα. Κάνω χάρη στην ΕΕ, που δίνει χρήματα ούτως ή άλλως στην Ελλάδα, «είπε ο Σαουίρις στο Newsweek.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here