20.000 ευρώ πρόστιμο στο ΣΚΑΙ για 2 εκπομπές με θέμα το ομοφυλοφιλικό σεξ σε ταινίες πορνό

0
25

Πρόστιμο 20.000 ευρώ θα πληρώσει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ για την προβολή δύο επεισοδίων με τίτλο «σεξ με το ίδιο φύλο» και «μερικοί το προτιμούν πιο καυτό» της σειράς ταινιών «Pornucopia» και «Sex and Shopping».

Οι εκπομπές, που είχαν προβληθεί μεταμεσονύχτια και με την ανάλογη σήμανση, είχαν ως αντικείμενο το γύρισμα ταινιών ερωτικού περιεχομένου με πρωταγωνιστές ομόφυλα ζευγάρια.

Οι εκπομπές είχαν ως αντικείμενο το γύρισμα πορνοταινιών με λεσβιακό σεξ και με ομοφυλοφιλικό μεταξύ αντρών, ενώ υπήρξαν δηλώσεις από σκηνοθέτες, παραγωγούς, δημοσιογράφους και πρωταγωνιστές ταινιών.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ, κατά τη διάρκεια των επίμαχων εκπομπών αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, ότι κάθε χρόνο κυκλοφορούν 11.000 πορνοταινίες, από τις οποίες το 80% περιέχει τουλάχιστον μια σκηνή στην οποία γυναίκες κάνουν σεξ μεταξύ τους. Επίσης, αναφέρθηκε ότι η βιομηχανία του γκέι πορνό υπολογίζεται στο 1 δισ. τον χρόνο και ότι οι γκέι πορνό μπορούν να βγάλουν έως και 3.000 ευρώ δολάρια για μια σκηνή σεξ. Ακόμη, προβλήθηκαν σκηνές από γυρίσματα διαφόρων ταινιών, τόσο μεταξύ γυναικών όσο και μεταξύ ανδρών.

Στην απόφασή του το ΕΣΡ τονίζει ότι από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει ότι επειδή τα επίμαχα επεισόδια προβλήθηκαν μετά τα μεσάνυκτα μπορούν να μην έχουν την απαιτούμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 15) αξιούμενη ποιότητα και τον αξιούμενο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου. Σε άλλο σημείο της απόφασής του το ΕΣΡ, αναφέρει ότι στις εκπομπές της επίμαχης σειράς, υπήρξε η προτροπή «θα μπορούσε να ήσουν εσύ» και να κάνεις «τα πράγματα που κάνουν κάποιες κοπέλες», εξωθώντας «κατ΄ αυτό τον τρόπο τηλεθεατές όπως συμμετάσχουν στην παραγωγή όμοιων ταινιών».

Τελικά, το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 20.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό και εκείνος προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του προστίμου.

Από την δική του πλευρά ο τηλεοπτικός σταθμός υποστήριξε ότι οι επίμαχες εκπομπές πραγματεύονται κοινωνικά «θέματα-ταμπού» και αποτελούν παραγωγή που έχει προβληθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, όμως το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του τηλεοπτικού σταθμού, κρίνοντας νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη την απόφαση του ΕΣΡ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here