2017: «Kοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον»

0
15

 

Το νέο έτος βρίσκει την Ενωμένη Ευρώπη στην κατάσταση, που η ίδια καθιέρωσε ενάντια στο όραμα των ιδρυτών της με την εμμονή στη νομισματική αποκλειστικά ένωση και πλήρη αδιαφορία για την πολιτική-πολιτισμική. Και το μέλλον της αβέβαιο!

Η λανθασμένη στρατηγική της συνεχούς λιτότητας, που εφαρμόζει η γερμανοκρατούμενη Ε.Ε. συνδυάστηκε στην πορεία με απροσδόκητες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και με έναν κύκλο αίματος αθώων θυμάτων της τρομοκρατίας, που κτυπά ανελέητα και ασταμάτητα την ανθρωπότητα. Συνέπεια του φαινομένου αυτού είναι να εντείνονται στην κοινωνία ο ρατσισμός και η ξενοφοβία αλλά και ο ευρωσκεπτικισμός και τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα.

Από πολλές απόψεις η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να θεωρηθεί ως η κληρονόμος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σχετικά με την προσπάθεια να ενοποιηθεί μια τεράστια, ανόμοια και ετερόκλιτη ήπειρος και να δημιουργηθεί ένα ενιαίο νόμισμα και μια πολιτική ένωση. Και μοιραία μπορεί να προκύψει το ερώτημα : υπήρχε ρωμαιοσκεπτικισμός στην ρωμαϊκή Ευρώπη, όπως ακριβώς υπάρχει ευρωσκεπτικισμός στη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Ένωση;

Στο ερώτημα απαντά ο γνωστός Μπόρις Τζόνσον, πολιτικός, τ.δήμαρχος και νυν υπουργός στη Μ.Βρετανία, αλλά και δεινός γνώστης της κλασικής αρχαιότητας, λέγοντας : «Η λατρεία του Αυτοκράτορα είχε μεγίστη πολιτική σημασία για την ενότητα της Αυτοκρατορίας και δεν μπορούσε να αγνοηθεί. Ήταν το αυγολέμονο στη μεγάλη σούπα της Ρώμης, και αν στρέψουμε τώρα το βλέμμα μας στη σύγχρονη Ευρώπη , μπορούμε να δούμε το χάσμα που υπάρχει στη δική μας κουλτούρα».

Ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν κατάρρευση της Ε.Ε, άλλοι τον διαχωρισμό της σε χώρες δύο ταχυτήτων, όλοι όμως συμφωνούν σε μια πραγματικότητα , που οι κοινωνίες βιώνουν καθημερινά : την αβεβαιότητα για το μέλλον. Η αβεβαιότητα αυτή σίγουρα οδηγεί και σε αβέβαιες επιλογές των ευρωπαίων πολιτών, που θα κληθούν στις κάλπες και θα αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Η πιο φυσική, ανθρώπινη αντίδραση είναι η αντίσταση, η επανάσταση εναντίον ενός συστήματος που οδηγεί στην καταστροφή. Και ας μη λησμονούμε ότι το 2017 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Ρωσική επανάσταση του 1917 για την οποία ο Ντοστογιέφσκι έγραψε το 1880 προφητικά στο «Ημερολόγιο ενός συγγραφέα» τα εξής : «Έχω κάποιο προαίσθημα ότι ο κύβος ερρίφθη. Φοβερά συμπτώματα παρουσιάζονται και ίσως να είναι κιόλας αρκετή για να προκαλέσει τη δόνηση η αφύσικη κατάσταση που επικρατεί στα ευρωπαϊκά κράτη. Τα άλυτα πολιτικά προβλήματα δεν είναι δυνατόν παρά να οδηγήσουν σε ένα τεράστιο πόλεμο με τη συμμετοχή όλων, που θα ξεσπάσει σε τούτον τον αιώνα, μα ίσως και σε τούτη τη δεκαετία».

Σήμερα τα πολιτικά κόμματα του λαϊκισμού και του εθνικισμού σε όλη την Ευρώπη είναι έτοιμα γι’ αυτή την επανάσταση. Η δημαγωγική τους τακτική της εύκολης λύσης για όλα τα προβλήματα θα γοητεύσει τους πολίτες, που ζουν στην αβεβαιότητα και δεν βλέπουν διέξοδο με τις ακολουθούμενες πολιτικές. Και τότε ο κίνδυνος είναι μεγάλος για την επιστροφή της Ευρώπης στο ζοφερό παρελθόν της! Από το «έλλογο» θα περάσουμε οριστικά στο «άλογο» και θα εκλείψει ο «ορθολογισμός» των Αρχαίων Ελλήνων στον οποίο στηρίχτηκαν η ρωμαϊκή νομοθετική δεινότητα και η χριστιανική πνευματικότητα για την οικοδόμηση του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, που γέννησε την Ευρώπη.

Αυτή η Ενωμένη σήμερα Ευρώπη πρέπει το συντομότερο να αντιληφθεί την ανάγκη αλλαγής της απάνθρωπης πολιτικής της. Πρέπει να κατανοήσει την ανάγκη προσέγγισης του Ανθρώπου και την επαναφορά της στις ανθρωπιστικές αξίες και τα ιδεώδη για μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη κοινωνία πολιτών. Αλλά και όλοι εμείς οι Eυρωπαίοι πολίτες έχουμε καθήκον να αντισταθούμε, να κάνουμε την επανάσταση της λογικής, των δημοκρατικών αξιών, των θεσμών,των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αγωνιστούμε για έναν «νέο Ουμανισμό».

Μια τέτοια επανάσταση ΑΞΙΖΕΙ !

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΣουλτς: Οι λαϊκιστές και οι Aκροδεξιοί δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με το γάντι
Επόμενο άρθροΤουρκικά Μέσα: Οι τέσσερις από τους 8 φυγάδες στρατιωτικούς αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Ερντογάν
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here