Τρεις – τέσσερεις… γάμοι και μια κηδεία!

Διαβάζοντας τις προάλλες την Ιστορία της Αρχαίας Ρώμης, βρέθηκα μπροστά στο εξής επίκαιρο, θα έλεγα, επεισόδιο: Μετά από μια οξεία διαμάχη Πληβείων – Πατρικίων εστάλη από τη Σύγκλητο ένας σοφός γέροντας στους Πληβείους για να κατευνάσει το θυμό τους, και αυτός τους διηγήθηκε την ακόλουθη ιστορία.

Κάποτε τα διάφορα μέλη του σώματος ήρθαν σε ρήξη με το στομάχι κατηγορώντας το για την τυραννική στάση και τον παρασιτικό χαρακτήρα του και του είπαν: «Για σκέψου, μήπως τα πόδια δεν τρέχουν όλη τη μέρα για να βρουν τροφή, η πλάτη δεν πονά καθώς σκύβει να καλλιεργήσει τη γη, τα χέρια δεν φέρνουν την τροφή στο στόμα, και όλα αυτά προς όφελος του τεμπέλικου στομαχιού, που το μόνο που έχει να κάνει είναι να καταβροχθίζει ό,τι του δίνουν;». Έτσι, κάποια μέρα τα πόδια αρνήθηκαν πια να περπατούν, τα χέρια να κουβαλούν, τα δόντια να μασούν, ο φάρυγγας να καταπίνει. Τότε το στομάχι τα βρήκε δύσκολα! Ξέρετε τι συνέβη; ρώτησε ο αφηγητής… Το στομάχι πράγματι πείνασε, αλλά και τα πόδια ένιωσαν αδύναμα, ενώ τα χέρια έμειναν πετσί και κόκκαλο, και το σώμα ολόκληρο έχασε το σφρίγος του. Και τότε… όλα τα μέλη ξανάπιασαν δουλειά στην υπηρεσία του στομαχιού!

Από τότε μέχρι σήμερα, αλίμονο, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι πολιτικοί μας, Έλληνες και ξένοι μας τυραννούν, και εμείς αδύναμοι, σαν τα χέρια και τα πόδια της αφήγησης του γέροντα, εξακολουθούμε να τους υπηρετούμε, όπως εκείνα το στομάχι… και στη σύγχρονη Ελλάδα το στομάχι όλο και αδειάζει επικίνδυνα!

Τι αδικία αλήθεια, σκέφθηκα, και αμέσως θυμήθηκα τα σοφά λόγια του Θουκυδίδη σε μιαν αναφορά του στους Αθηναίους, που απευθυνόμενοι με σκληρότητα στους Μηλίους, ισχυρίστηκαν ότι: «στις ανθρώπινες σχέσεις το δίκιο λογαριάζεται όταν υπάρχει ίση δύναμη για την επιβολή του, και πως, όταν αυτό δεν συμβαίνει, ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι τού επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος παραχωρεί ό,τι τού επιβάλλει η αδυναμία του».

Τελικά, στην Ελλάδα είχαμε δύο εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ και ένα νικηφόρο δημοψήφισμα. Και μετά τις εκλογές τι; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανακάλυψαν ότι είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλον για να κυβερνήσουν την χώρα. Όσο για την… κηδεία, αυτή αφορά όλους εμάς τους δύσμοιρους πολίτες!

Σχετικά Άρθρα


Αφήστε το σχόλιο σας

*