Τρεις – τέσσερεις… γάμοι και μια κηδεία!

0
21

Διαβάζοντας τις προάλλες την Ιστορία της Αρχαίας Ρώμης, βρέθηκα μπροστά στο εξής επίκαιρο, θα έλεγα, επεισόδιο: Μετά από μια οξεία διαμάχη Πληβείων – Πατρικίων εστάλη από τη Σύγκλητο ένας σοφός γέροντας στους Πληβείους για να κατευνάσει το θυμό τους, και αυτός τους διηγήθηκε την ακόλουθη ιστορία.

Κάποτε τα διάφορα μέλη του σώματος ήρθαν σε ρήξη με το στομάχι κατηγορώντας το για την τυραννική στάση και τον παρασιτικό χαρακτήρα του και του είπαν: «Για σκέψου, μήπως τα πόδια δεν τρέχουν όλη τη μέρα για να βρουν τροφή, η πλάτη δεν πονά καθώς σκύβει να καλλιεργήσει τη γη, τα χέρια δεν φέρνουν την τροφή στο στόμα, και όλα αυτά προς όφελος του τεμπέλικου στομαχιού, που το μόνο που έχει να κάνει είναι να καταβροχθίζει ό,τι του δίνουν;». Έτσι, κάποια μέρα τα πόδια αρνήθηκαν πια να περπατούν, τα χέρια να κουβαλούν, τα δόντια να μασούν, ο φάρυγγας να καταπίνει. Τότε το στομάχι τα βρήκε δύσκολα! Ξέρετε τι συνέβη; ρώτησε ο αφηγητής… Το στομάχι πράγματι πείνασε, αλλά και τα πόδια ένιωσαν αδύναμα, ενώ τα χέρια έμειναν πετσί και κόκκαλο, και το σώμα ολόκληρο έχασε το σφρίγος του. Και τότε… όλα τα μέλη ξανάπιασαν δουλειά στην υπηρεσία του στομαχιού!

Από τότε μέχρι σήμερα, αλίμονο, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι πολιτικοί μας, Έλληνες και ξένοι μας τυραννούν, και εμείς αδύναμοι, σαν τα χέρια και τα πόδια της αφήγησης του γέροντα, εξακολουθούμε να τους υπηρετούμε, όπως εκείνα το στομάχι… και στη σύγχρονη Ελλάδα το στομάχι όλο και αδειάζει επικίνδυνα!

Τι αδικία αλήθεια, σκέφθηκα, και αμέσως θυμήθηκα τα σοφά λόγια του Θουκυδίδη σε μιαν αναφορά του στους Αθηναίους, που απευθυνόμενοι με σκληρότητα στους Μηλίους, ισχυρίστηκαν ότι: «στις ανθρώπινες σχέσεις το δίκιο λογαριάζεται όταν υπάρχει ίση δύναμη για την επιβολή του, και πως, όταν αυτό δεν συμβαίνει, ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι τού επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος παραχωρεί ό,τι τού επιβάλλει η αδυναμία του».

Τελικά, στην Ελλάδα είχαμε δύο εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ και ένα νικηφόρο δημοψήφισμα. Και μετά τις εκλογές τι; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ανακάλυψαν ότι είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλον για να κυβερνήσουν την χώρα. Όσο για την… κηδεία, αυτή αφορά όλους εμάς τους δύσμοιρους πολίτες!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ την Πέμπτη
Επόμενο άρθροΝικολόπουλος: Δεν ανεξαρτητοποιούμαι – Θα καταψηφίσω άρθρα του πολυνομοσχεδίου
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here