650.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

1
53
Στα χρόνια του οικονομικού «τυφώνα» στη χώρα μας είναι αμέτρητα τα ρεπορτάζ, τα άρθρα και οι συζητήσεις σε όλα τα Mέσα Eνημέρωσης για θηριώδη προβλήματα των εκατομμυρίων ανέργων, ανασφάλιστων, αστέγων και χαμηλοσυνταξιούχων. Πολύ σπάνια, όμως, ακούμε γιa τον εφιάλτη της παιδικής φτώχειας. Κάποιοι θα έλεγαν πως τα φτωχά παιδιά δεν ψηφίζουν ή δεν είναι «πελάτες» των media. Κι όμως την ώρα που διαβάζετε αυτές τις λέξεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της unicef, 650.000 παιδιά στην Ελλάδα ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας!
Ο γενικός διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης στη χώρα μας Ηλίας Λυμπέρης μιλάει στην aixmi.gr και αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία.
Ερ: Πόσα παιδιά ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα του 2015;
Απ:  Σύμφωνα με έρευνα της unicef Ελλάδος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζούνε στη χώρα μας περίπου 650.000 παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας και φροντίδας, ώστε να ικανοποιείται και αυτό που η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού επιτάσσει. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φαγητό, νερό, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και παιχνίδι.
Ερ:  Ποιo είναι το πιο ακραίο περιστατικό παιδικής φτώχειας που έχει καταγράψει η unicef στην Ελλάδα?
Απ:  Δυστυχώς είναι πολλά τα περιστατικά. Ακραίο δεν είναι ένα παιδί να μην μπορεί να φάει κρέας ή φρούτο ούτε μία φορά την εβδομάδα; Υπάρχουν, όμως ,και περιπτώσεις παιδιών, κυρίως από αλλοδαπές οικογένειες, που κοιμούνται κάτω από γέφυρες ή μέσα σε αυτοκίνητα.
Ερ: Τα τελευταία χρόνια «βομβαρδιζόμαστε» από ειδήσεις γιa τα τρομακτικά προβλήματα ανέργων, ανασφάλιστων, αστέγων και φτωχών γερόντων. Σπάνια ακούμε κάτι γιά τον «Γολγοθά» των φτωχών παιδιών…
Απ: Πρέπει να μιλάμε περισσότερο για τα παιδιά, τα οποία είναι απροστάτευτα και χιλιάδες απ΄αυτά βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα. Ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς της κρίσης είναι τα πιό ευάλωτα μέλη της κοινωνίας. Συνεπώς, όχι μόνο πρέπει να μιλάμε, αλλά και να πράττουμε. Πολιτεία και πολίτες να δούμε τα παιδιά ως το υπ αριθμόν ένα ζήτημα.
-Ερ: Τι δεν έχουν κάνει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις για τα παιδιά τα τελευταία χρόνια;
Απ:  Δεν είναι τα παιδιά στις προτεραιότητες της ατζέντας των κυβερνήσεων. Δεν είναι το νούμερο ένα. Είτε στη Βουλή, είτε στα υπουργεία, είτε στα κόμματα, είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Συνεπώς, θα πρέπει να καταβάλλουμε όλοι προσπάθεια, ώστε το παιδί να ιεραρχηθεί ως απόλυτη προτεραιότητα. Αυτή η πράξη θα φέρει μία πραγματική επανάσταση. Κι αυτό προσπαθεί διαρκώς η unicef.
Ερ: Θα έπρεπε να υπάρχει ειδικό υπουργείο μέριμνας για το παιδί στην Ελλάδα;
Απ: Ωραία ερώτηση. Φυσικά και θα έπρεπε. Ξέρετε σε αρκετές προηγμένες χώρες του πλανήτη υπάρχει υπουργείο που ασχολείται αποκλειστικά με τα προβλήματα των παιδιών. Στη χώρα μας υπάρχουν κάποιες δομές και υπηρεσίες, αλλά με περιορισμένες δυνατότητες ή διάσπαρτες αρμοδιότητες. Η unicef  έχει προτείνει στην έκθεση γιά την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα, να  δημιουργηθεί ένας ειδικός κωδικός στον προυπολογισμό του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έτσι θα γνωρίζουμε πόσα χρήματα δαπανώνται γιά την παιδική ηλικία από πάνω προς τα κάτω κι αν φτάνουν εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.
– Σας ευχαριστώ πολύ.
– Κι εγώ σας ευχαριστώ.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΟυδέν Ελλάδος δεινότερον πέλει !
Επόμενο άρθροG7: Η Ελλάδα στο επίκεντρο των συνομιλιών
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και κατοικεί στη Ραφήνα με την οικογένεια και τα σκυλιά του από το 1986. Πτυχιούχος δημοσιογραφίας από τη σχολή Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Ξεκίνησε να εργάζεται από την ιστορική εφημερίδα "Ακρόπολις" το 1986, ενώ μετά από δύο χρόνια έγινε συντονιστής του ελεύθερου ρεπορτάζ και παρέμεινε έως το 1990 οπότε και έκλεισε. Εργάστηκε επίσης στο ελεύθερο ρεπορτάζ στις εφημερίδες Αλήθεια, Δημοσιογράφος, Ελεύθερος, Βραδυνή, Καρφί, Espresso, Ανατολική Ακτή και Ελλάδα. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά Θησαυρός, Πρόσωπα, Ένα, Crash και Polis. Από το 2010 είναι μόνιμος αρθρογράφος στην ενημερωτική ιστοσελίδα aixmi.gr και από τον Μάρτιο του 2016 παρουσιάζει την εκπομπή "ανθρωπογραφίες" στο aixmiradio. Εργάστηκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Vips, Πειραιάς - Κανάλι 1 και Παραπολιτικά 90,1 - καθώς και επί 26 χρόνια από την πρώτη ως την τελευταία ημέρα λειτουργίας του (1989 - 2014) στον ενημερωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 ως συντάκτης και παρουσιαστής δελτίων ειδήσεων της πρωινής ζώνης. Εργάστηκε επίσης στον ενημερωτικό τομέα των τηλεοπτικών καναλιών Seven, Mega , Alter, Sunny, Action 24 και στη δημιουργική ομάδα της εκπομπής "όλα" από το 1999 έως το 2008 σε Alpha και Ant 1. Το 1986 κέρδισε το πρώτο βραβείο ελεύθερου ρεπορτάζ γιά δημοσιογράφους έως 22 ετών από ειδική εκπομπή της τότε ΕΤ 2. Τακτικό μέλος της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Διετέλεσε επί πέντε θητείες μέλος του μεικτού συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Ενεργός υποστηρικτής και μέλος της Γενικής Συνέλευσης της unicef. Συγγραφέας του ερωτικού μυθιστορήματος "το κύμα της ελπίδας". Aντιπρόεδρος της διοργανώτριας επιτροπής και αθλητής του επίσημου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ΜΜΕ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πρώτα να μας πούνε ποιο είναι το όριο της φτώχιας στην Ελλάδα και μετά να δημοσιεύουν τέτοιες μελέτες και τέτοιους αριθμούς που προκαλούν δέος. Λοιπόν κύριε Λυμπέρη τι λέτε ποιο είναι το όριο της φτώχιας;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here