650.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας

Στα χρόνια του οικονομικού «τυφώνα» στη χώρα μας είναι αμέτρητα τα ρεπορτάζ, τα άρθρα και οι συζητήσεις σε όλα τα Mέσα Eνημέρωσης για θηριώδη προβλήματα των εκατομμυρίων ανέργων, ανασφάλιστων, αστέγων και χαμηλοσυνταξιούχων. Πολύ σπάνια, όμως, ακούμε γιa τον εφιάλτη της παιδικής φτώχειας. Κάποιοι θα έλεγαν πως τα φτωχά παιδιά δεν ψηφίζουν ή δεν είναι «πελάτες» των media. Κι όμως την ώρα που διαβάζετε αυτές τις λέξεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της unicef, 650.000 παιδιά στην Ελλάδα ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας!
Ο γενικός διευθυντής της ανθρωπιστικής οργάνωσης στη χώρα μας Ηλίας Λυμπέρης μιλάει στην aixmi.gr και αποκαλύπτει συγκλονιστικά στοιχεία.
Ερ: Πόσα παιδιά ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα του 2015;
Απ:  Σύμφωνα με έρευνα της unicef Ελλάδος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζούνε στη χώρα μας περίπου 650.000 παιδιά κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας και φροντίδας, ώστε να ικανοποιείται και αυτό που η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού επιτάσσει. Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φαγητό, νερό, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και παιχνίδι.
Ερ:  Ποιo είναι το πιο ακραίο περιστατικό παιδικής φτώχειας που έχει καταγράψει η unicef στην Ελλάδα?
Απ:  Δυστυχώς είναι πολλά τα περιστατικά. Ακραίο δεν είναι ένα παιδί να μην μπορεί να φάει κρέας ή φρούτο ούτε μία φορά την εβδομάδα; Υπάρχουν, όμως ,και περιπτώσεις παιδιών, κυρίως από αλλοδαπές οικογένειες, που κοιμούνται κάτω από γέφυρες ή μέσα σε αυτοκίνητα.
Ερ: Τα τελευταία χρόνια «βομβαρδιζόμαστε» από ειδήσεις γιa τα τρομακτικά προβλήματα ανέργων, ανασφάλιστων, αστέγων και φτωχών γερόντων. Σπάνια ακούμε κάτι γιά τον «Γολγοθά» των φτωχών παιδιών…
Απ: Πρέπει να μιλάμε περισσότερο για τα παιδιά, τα οποία είναι απροστάτευτα και χιλιάδες απ΄αυτά βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα. Ιδιαίτερα σε αυτούς τους καιρούς της κρίσης είναι τα πιό ευάλωτα μέλη της κοινωνίας. Συνεπώς, όχι μόνο πρέπει να μιλάμε, αλλά και να πράττουμε. Πολιτεία και πολίτες να δούμε τα παιδιά ως το υπ αριθμόν ένα ζήτημα.
-Ερ: Τι δεν έχουν κάνει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις για τα παιδιά τα τελευταία χρόνια;
Απ:  Δεν είναι τα παιδιά στις προτεραιότητες της ατζέντας των κυβερνήσεων. Δεν είναι το νούμερο ένα. Είτε στη Βουλή, είτε στα υπουργεία, είτε στα κόμματα, είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Συνεπώς, θα πρέπει να καταβάλλουμε όλοι προσπάθεια, ώστε το παιδί να ιεραρχηθεί ως απόλυτη προτεραιότητα. Αυτή η πράξη θα φέρει μία πραγματική επανάσταση. Κι αυτό προσπαθεί διαρκώς η unicef.
Ερ: Θα έπρεπε να υπάρχει ειδικό υπουργείο μέριμνας για το παιδί στην Ελλάδα;
Απ: Ωραία ερώτηση. Φυσικά και θα έπρεπε. Ξέρετε σε αρκετές προηγμένες χώρες του πλανήτη υπάρχει υπουργείο που ασχολείται αποκλειστικά με τα προβλήματα των παιδιών. Στη χώρα μας υπάρχουν κάποιες δομές και υπηρεσίες, αλλά με περιορισμένες δυνατότητες ή διάσπαρτες αρμοδιότητες. Η unicef  έχει προτείνει στην έκθεση γιά την κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα, να  δημιουργηθεί ένας ειδικός κωδικός στον προυπολογισμό του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έτσι θα γνωρίζουμε πόσα χρήματα δαπανώνται γιά την παιδική ηλικία από πάνω προς τα κάτω κι αν φτάνουν εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.
– Σας ευχαριστώ πολύ.
– Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Σχετικά Άρθρα

Ένα σχόλιο
  1. Ο/Η Τάκης Π λέει:

    Πρώτα να μας πούνε ποιο είναι το όριο της φτώχιας στην Ελλάδα και μετά να δημοσιεύουν τέτοιες μελέτες και τέτοιους αριθμούς που προκαλούν δέος. Λοιπόν κύριε Λυμπέρη τι λέτε ποιο είναι το όριο της φτώχιας;


Αφήστε το σχόλιο σας

*