70.000 Έλληνες «εγκλωβισμένοι» με δάνεια σε ελβετικό φράγκο

0
9

O λόγος γθα 70.000 Έλληνες δανειολήπτες, που έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο κατά τα έτη 2006-2009, και εξαιτίας της αλλαγής της ισοτιμίας του νομίσματος έναντι του ευρώ έχουν φτάσει να πληρώνουν «χρυσά» τα ληφθέντα ποσά, όπωςυποστηρίζει η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα, ενόψει συλλογικής δικαστικής διεκδίκησης, στην οποία προχωρά ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου αλλά και δύο ενημερωτικών εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στην Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη το σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα πάντα με την κα Νούκα, την περίοδο 2006-2009, κατά την οποία έλαβε χώρα αθρόα προώθηση δανείων σε ελβετικό φράγκο, λόγω της ευνοϊκής τότε για τους δανειολήπτες ισοτιμίας, η ενημέρωση των πολιτών από τις τράπεζες περιορίστηκε στα οφέλη από τη χαμηλή δόση και το ευνοϊκό επιτόκιο.

Παρά το γεγονός ότι αυτό επιβάλλεται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, δεν δόθηκε επαρκής πληροφόρηση για τις επιπτώσεις που θα είχε στις δόσεις και το κεφάλαιο του δανείου μια σοβαρή υποτίμηση του ευρώ και τυχόν αύξηση του επιτοκίου του ελβετικού φράγκου.

Όταν, τον Σεπτέμβριο του 2011, η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου μεταβλήθηκε σημαντικά εις βάρος του ευρώ, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας παρενέβη, θέτοντας ως ανώτατη τιμή ισοτιμίας τα 1,220 ελβετικά φράγκα, ώστε να αναχαιτιστεί η δραματική ανατίμηση.

Όμως, τον Ιανουάριο του 2015, κατάργησε τον περιορισμό, με αποτέλεσμα η ισοτιμία των δύο νομισμάτων να κυμαίνεται πλέον στο ένα προς ένα. Αποτέλεσμα της νέας ισοτιμίας; Ο εγκλωβισμός χιλιάδων δανειοληπτών, που είδαν το κεφάλαιο που δανείστηκαν να αυξάνεται δραματικά αντί να μειώνεται, παρότι οι ίδιοι πλήρωναν αυξημένες δόσεις!

Μεταφράζοντας τις συνέπειες σε αριθμούς, η κα Νούκα σημειώνει: «Αν θα θέλαμε να δώσουμε ένα αριθμητικό παράδειγμα, δανειολήπτης που η δόση του ανερχόταν στα 1.000 ελβετικά φράγκα κατέβαλε ως δόση 606 ευρώ και σήμερα καταβάλει περίπου 1.000 ευρώ. Δανειολήπτης που δανείστηκε 125.000 ευρώ το 2008 και έχει καταβάλει 40.000 ευρώ μέχρι σήμερα, οφείλει άληκτο κεφάλαιο 170.000 ευρώ, δηλαδή έχει επιβάρυνση κεφαλαίου κατά 55.000 ευρώ. Αν υπολογιστούν και τα 40.000 ευρώ που έχει καταβάλλει ήδη, η επιβάρυνση ανέρχεται σε 95.000 ευρώ σε ένα δάνειο 125.000 ευρώ. Το παράδειγμα αυτό είναι πραγματικό και όχι υποθετικό» .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here