Α. Γκουρία: Είναι επιτακτική ανάγκη να ελαφρύνει το χρέος της Ελλάδας

0
12

 

Επιτακτική χαρακτηρίζει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Χοσέ Άνχελ Γκουρία. Όπως επισημαίνει θα συμβάλλει στην σταθεροποίηση της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων. Σημειώνει παράλληλα  ότι τα κόκκινα δάνεια εμποδίζουν την παροχή πιστώσεων στην αγορά, γι αυτό πρέπει να βελτιωθεί η νομοθεσία περί πτωχεύσεων και να εισαχθούν αποτελεσματικά κίνητρα και στόχοι.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή προσθέτει πως για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων έπειτα από αυτές που υλοποιεί στις εργασιακές σχέσεις και τις συντάξεις.

«Η ελληνική οικονομία σταδιακά ανακάμπτει, αλλά ενέχει ακόμα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Χωρίς αμφιβολία, η παρατεταμένη κρίση είχε πρωτοφανές κοινωνικό κόστος. Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην προώθηση της ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις συντάξεις και τώρα είναι καιρός να γίνει πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων. Προκειμένου να προωθήσει αυτήν τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, η Ελλάδα οφείλει να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες, να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα. Για να το πετύχει αυτό είναι απαραίτητο να μειώσει την ισχύ των μονοπωλίων ή των ολιγοπωλίων, τον όγκο των ρυθμίσεων, καθώς και τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης», αναφέρει ο Γκουρία.

Προσθέτει επίσης πως «η προώθηση ισχυρότερου ανταγωνισμού σε κομβικούς τομείς, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, μπορεί βραχυπρόθεσμα να έχει θετικά αποτελέσματα, καθώς θα κάνει την Ελλάδα πιο ελκυστική σε άμεσες ξένες επενδύσεις και θα εκτινάξει τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την άνοδο του εισοδήματος των νοικοκυριών. Έτσι, θα δώσει στην κυβέρνηση την ευχέρεια να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης. Η εφαρμογή των σημαντικότερων μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων θα μπορούσε να προσθέσει ακόμα 4,4% στο πραγματικό ΑΕΠ μέσα στην επόμενη δεκαετία».

Για τα δημοσιονομικά αναφέρει πως ο ΟΟΣΑ συστήνει την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την ενίσχυση του φορολογικού μηχανισμού. «Αυτό θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και να ενισχύσει τα έσοδα ώστε να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές και να αποδοθεί μεγαλύτερη δικαιοσύνη». Υπογραμμίζει πως τα κόκκινα δάνεια εμποδίζουν την παροχή πιστώσεων στην αγορά και αναφέρει πως μελέτη του ΟΟΣΑ δείχνει ότι πρέπει να βελτιωθεί η νομοθεσία περί πτωχεύσεων ώστε να επιταχυνθεί η επίλυση των κόκκινων δανείων και να εισαχθούν αποτελεσματικά κίνητρα και στόχοι, ώστε οι τράπεζες να ελέγχουν την πρόοδο που κάνουν στην μείωση των δανείων αυτών.

Για την αξιολόγηση και το χρέος ο κ. Γκουρία αναφέρει πως «η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης κατά το τελευταίο Eurogroup αναμφίβολα σημαίνει ότι ξεπεράστηκε ένα σημαντικό εμπόδιο. Επίσης αναγνωρίζει τη σημασία και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που πέρασαν από το Κοινοβούλιο. Ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα αυτό σύντομα θα οδηγήσει σε μία ώθηση της εμπιστοσύνης, των επενδύσεων και της κατανάλωσης που είναι τόσο απαραίτητα, και ότι η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει. Είναι τώρα επιτακτικό να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος ώστε να ελαφρυνθεί η επιβάρυνση της Ελλάδας».

Ο κ. Γκουρία αναφέρεται και στην συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζοντας πως αυτήν την στιγμή η συνεργασία είναι στο απόγειό της.

«Πιστεύουμε -επισημαίνει – ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που παρουσιάζει μία επίμονη κρίση, που έχει υψηλό κοινωνικό κόστος. Φυσικά, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρωτοφανές και βαθύ φαινόμενο προσπάθησαν ειλικρινά και με αφοσίωση να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών. Δεν πέτυχαν όλες. Ο ΟΟΣΑ είναι σύμμαχος της χώρας σας σε αυτήν την προσπάθεια και ολόκληρη η τεχνογνωσία μας έχει τεθεί στην διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι στο απόγειό της. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015 και τους πρώτους μήνες του 2016 έχουμε εγκαινιάσει μια Στρατηγική Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε ένα εύρος σημαντικών θεμάτων, από την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης και του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού, στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας του συνταξιοδοτικού συστήματος, την μείωση του διοικητικού φόρτου και την προώθηση του ανταγωνισμού».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here