Αβραμόπουλος: «Δίχτυ ασφαλείας» η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

0
11

 

  Για μία συμφωνία με ιδιαίτερη συμβολική και νομική διάσταση, έκανε λόγο ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαιρετίζοντας την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εγκρίνει την πρότασή του για την ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.

«Με την απόφαση αυτή αναγνωρίζουμε στην πράξη ότι τα ευρωπαϊκά εξωτερικά μας σύνορα είναι κοινά και μοιραζόμαστε όλοι την ευθύνη για τη φύλαξή τους», επισήμανε ο Έλληνας επίτροπος και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τη μετανάστευση και να προφυλάξουμε τον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν, πρέπει να ενισχύσουμε την κοινή διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων».

Ακόμη δήλωσε περήφανος που η πρόταση που κατέθεσε έξι μήνες πριν, γίνεται πραγματικότητα μετά από εντατικές αλλά αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των κρατών – μελών.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Μετανάστευσης, τα κράτη-μέλη διατηρούν την εθνική τους κυριαρχία και οι εθνικοί συνοριοφυλάκες θα παραμείνουν οι κύριοι παράγοντες διαχείρισης των συνόρων.
«Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα λειτουργεί ως «δίχτυ ασφαλείας». Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν ένα κράτος- μέλος δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια κατάσταση από μόνο του, η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα είναι σε θέση να παρεμβαίνει κάνοντας χρήση διαθέσιμων πόρων, από τα κράτη μέλη», εξήγησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here