Αβραμόπουλος: Κανένα τελεσίγραφο για αποχώρηση από τη Σένγκεν

0
3

 

 

Παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη για την επιστροφή στην ομαλότητα σε ό,τι αφορά στη Σένγκεν, ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου στο άμεσο μέλλον.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις , ο Έλληνας επίτροπος είπε πως ο διάλογος για την αναθεώρηση αναμένεται να ξεκινήσει σε ένα μήνα και θα αφορά πρωτίστως το άρθρο σύμφωνα με το οποίο είναι δυνατές οι επιστροφές μεταναστών στο κράτος-μέλος πρώτης υποδοχής.

Ωστόσο, έκανε σαφές πως για να πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση του Δουβλίνου πρέπει να συμφωνήσουν όλα τα κράτη-μέλη. «Όταν είχαμε υιοθετήσει αυτό το άρθρο η κατάσταση ήταν διαφορετική. Τώρα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ανέφερε πως τα hotspots είναι υπεύθυνα για να δώσουν το «status» σε καθένα που εισέρχεται παράνομα στην Ευρώπη. «Όσοι δε χρήζουν προστασίας θα επιστρέφονται», είπε σημειώνοντας πως θέλει να στείλει ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» ως προς αυτό.

«Ούτε τελεσίγραφα ούτε κίνδυνος να φύγει κάποια χώρα από τη ζώνη Σένγκεν», τόνισε, επίσης, ο Δ. Αβραμόπουλος, ζητώντας περισσότερη ευθύνη από τα κράτη-μέλη και αίσθημα αλληλεγγύης. «Τελικός στόχος είναι να περάσουμε από μονομερείς ενέργειες σε συντονισμένη δράση», ανέφερε ο επίτροπος, επισημαίνοντας ότι οι δυσλειτουργίες στα εξωτερικά σύνορα πρέπει να αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να αρθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα.

Σε σχέση με τη μετεγκατάσταση χαρακτήρισε κάποια κράτη-μέλη «αρχικά απρόθυμα» να την εφαρμόσουν, ωστόσο τόνισε πως είναι υποχρεωτική η εφαρμογή της και οφείλουν να συμμορφωθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here