Αδιέξοδο στην Ισπανία – Αρχίζουν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης (ΒΙΝΤΕΟ)

0
5

 

Λίγο από Δεκέμβριο θυμίζουν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, οπότε υπήρξε κατακερματισμός εδρών και αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης.

Έτσι κι εχθές, απόλυτη αυτοδυναμία δεν κατάφερε να συγκεντρώσει καμία από τις πολιτικές παρατάξεις, ενώ η κάλπη ανέδειξε πρώτο κόμμο και πάλι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, που έλαβε συνολικά 137 έδρες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία μετά την καταμέτρηση 100% των ψήφων. Και πάλι, ωτόσο, υστερεί στην απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο κοινοβούλιο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκλέγει 85 βουλευτές και αναδεικνύεται δεύτερη δύναμη.

Ο συνασπισμός Unidos Podemos λαμβάνει 71 έδρες και ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι φιλελεύθεροι Ciudadanos με 32 έδρες.

Ενώ το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι ανέβασε τις έδρες του σε 137 έναντι 123 τον Δεκέμβριο, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την αυτοδυναμία που θα του προσέφεραν οι 176 έδρες σε ένα κοινοβούλιο 350 εδρών.

Η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε στο 69,84% και η αποχή υπήρξε αρκετά μεγάλη λόγω -σύμφωνα με τις αναλύσεις- της κόπωσης που προκάλεσε το εξάμηνο της πολιτικής αβεβαιότητας. Επίσης, είναι διάστημα που πολλοί Ισπανοί βρίσκονται σε διακοπές.

Ο ίδιος ο Μαριάνο Ραχόι, φανερά συγκινημένος μετά τα αποτελέσματα, απευθύνθηκε στους ωηφοφόρους του. «Αυτή η ομιλία είναι η πιο δύσκολη της ζωής μου. Απευθύνομαι στο λαϊκό κόμμα και τους Ισπανούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις» είπε καταχειροκροτούμενος και μίλησε για το ξεκίνημα του, στα 22 του χρόνια, όταν αφισοκολλούσε. Δήλωσε τεράστια υπερηφάνεια για το κόμμα, που μέχρι σήμερα έχει δωσει πολλές εκλογικές μάχες.

Ciudadanos: Θα αρχίσουμε συνομιλίες με το Λαϊκό Κόμμα

Το νεόκοπο φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos είναι έτοιμο να αρχίσει αμέσως συνομιλίες με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δήλωσε ο ηγέτης των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα.

Το PP κέρδισε τις εκλογές με 137 έδρες, ενώ οι Ciudadanos έλαβαν 32 έδρες. Μια συνεργασία των δύο κομμάτων δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών, καθώς λείπουν ακόμη επτά έδρες. Ωστόσο, τα δύο κόμματα θα μπορούσαν έπειτα από διεργασίες να εξασφαλίσουν άλλες έξι έδρες από περιφερειακά κόμματα από τη Χώρα των Βάσκων και τα Κανάρια Νησιά.

Καταποντίστηκε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας – Αποτυχία δημοσκόπων

Όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν τους Podemos δεύτερο κόμμα με διευρυμένη τη δύναμή τους. Οπότε τα χθεσινά αποτελέσματα ήταν σαν χαστούκι στους δημοσκόπους. Ο ηγέτης των Podemos καταποντίστηκε καθώς το κόμμα του κατάφερε να κατατήσει την τρίτη θέση και πλέον δεν έχει καμία ελπίδα να κάνει όνειρα εξουσίας. Προεκλογικά ο Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε δηλώσει πως τώρα θα γινόταν πρωθυπουργός και σε δέκα χρόνια θα αποσυρόταν από την πολιτική για να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή του καριέρα. Οι Ισπανοί προφανώς είχαν άλλα σχέδια για τον ίδιο.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here