Άδωνις, Σπυράκη οι κερδισμένοι -Καραμανλής, Ντόρα οι χαμένοι

0
26

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μεγάλος νικητής της αναμέτρησης στη ΝΔ, ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ο μεγάλος κερδισμένος και του πρώτου και του δεύτερου γύρου.

Διότι, πρώτον, αν και μόλις 3 χρόνια στο κόμμα, κατάφερε να λάβει 11% των ψήφων και να απαλείψει τον όρο «μουσαφίρης» που τον ακολουθούσε.
Και δεύτερον, πήρε το ρίσκο να στηρίξει το αουτσάιντερ με το όνομα Κυριάκος, καποδεικνύοντας στην πράξη ότι μπορούσε να μεταφέρει στον τελικό νικητή τη συντριπτική πλειοψηφία όσων τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο. Από εδώ και πέρα του ανήκει δικαιωματικά μια θέση στον ηγετικό πυρήνα της ΝΔ.

Κερδισμένη είναι, επίσης, η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, που έπαιξε τα πάντα κορώνα γράμματα όταν αποφάσισε να υπογράψει την υποψηφιότητα Κυριάκου, τη στιγμή που οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα περάσει καν στον δεύτερο γύρο.

Στους κερδισμένους και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, που είχε βάλει εξαρχής την υπογραφή του, όπως και οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Λευτέρης Αυγενάκης, οι οποίοι έβαλαν «πλάτη» στον δεύτερο γύρο.

Μεγάλοι χαμένοι, βέβαια, είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κώστας Καραμανλής, που τον στήριξε με όλα τα μέσα, διαμηνύοντας ότι η υποψηφιότητά του ήταν η μόνη ενωτική.

Στους χαμένους, ασφαλώς, και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αντί να σταθεί δίπλα στον αδελφό της, προτίμησε τον Μεϊμαράκη. Κάποιοι υποστήριξαν πως ήθελε να είναι η ίδια υποψήφια και απλώς δεν πρόλαβε να το δηλώσει, όμως άλλοι ισχυρίζονται πως στο μυαλό της ήταν η υποψηφιότητα του γιου της Κώστα Μπακογιάννη, την επόμενη φορά που θα ανοίξει θέμα ηγεσίας. Τώρα, τα πράγματα για τον περιφερειάρχη Κεντρικής  Ελλάδας γίνονται πιο δύσκολα, ασφαλώς.

Χαμένος είναι, ακόμη, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που σήκωσε μεγάλο βάρος στην κριτική κατά του νέου αρχηγού, ενώ τακτικά μετέφερε δημοσίως τη θέληση του (και κουμπάρου του) Καραμανλή υπέρ Μεϊμαράκη. Η συμφωνία ήταν να οριστεί γραμματέας της ΝΔ, γι αυτό και «τα ‘δωσε όλα».

Στην ίδια κατηγορία και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, που έκανε για δεύτερη φορά λάθος επιλογή. Το 2009 είχε στηρίξει με πάθος τη Ντόρα Μπακογιάννη, κόντρα στον παλιό του φίλο Αντώνη Σαμαρά, και τώρα έκανε το ίδιο με τον Μεϊμαράκη.

Η έκπληξη ακούει στο όνομα Κωστής Χατζηδάκης. Έμεινε ουδέτερος έως το τέλος, παρότι οφείλει τη θέση στην πολιτική στον Κων/νο Μητσοτάκη και στον Κυριάκο. Μπορεί, λοιπόν, να μπήκε στο κάδρο των πανηγυρισμών, όμως η ατολμία του τον έφερε στο στρατόπεδο των χαμένων.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στον Αντώνη Σαμαρά. Δεν εκτέθηκε, σε καμία περίπτωση, όπως ο Κώστας Καραμανλής υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, ενώ και οι άνθρωποί του μοιράστηκαν. Φυσικά, δεν ήθελε με τίποτα την εκλογή Μεϊμαράκη, τον οποίο θεωρεί αγνώμονα επειδή δεν στήριξε προεκλογικά το έργο του ως πρωθυπουργού, παρότι ο ίδιος τον είχε κάνει πρόεδρο της Βουλής και στη συνέχεια μεταβατικό αρχηγό του κόμματος. Με την εκλογή του Κυριάκου απέφυγε τα χειρότερα…

ΥΓ Με την πλευρά των κερδισμένων είναι και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Μπορεί να μην πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του Κυριάκου, έπεισε όμως τα περισσότερα στελέχη του  να τον στηρίξουν…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here