Άδωνις: Διασφαλίστε ότι δεν θα δουν μαθητές το έργο του Ξηρού στο Εθνικό

0
6

 

Στην Βουλή έφερε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου που βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του τρομοκράτη της 17Ν Σάββα Ξηρού.

Σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ρωτά ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει ότι την παράσταση δεν θα παρακολουθήσουν μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και αν το δημόσιο κατέβαλε κάποιο ποσό στον Σάββα Ξηρό για τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου του.

Αναλυτικά η ερώτηση του Άδωνι Γεωργιάδη:

 

Με αφορμή την απόφαση της νέας καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου να «ανεβάσει» έργο με θέμα το αυτοβιογραφικό βιβλίο του κρατούμενου για συμμετοχή στην οργάνωση «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρού, διά της εποπτείας και επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού (ν.2273/1994) και σε συνέχεια των προκλητικών «φωτογραφικών» διατάξεων που προώθησε διά μέσου νομοθετημάτων η παρούσα κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο και ευνοούν τους κατηγορούμενους για συνέργεια και συμμετοχή στην τρομοκρατία, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κινεί πάντα λίθον προκειμένου να διεγείρει το φάντασμα της τρομοκρατίας, μια «αιμορραγούσα» πληγή τόσο για τις οικογένειες των θυμάτων, όσο και της λοιπής κοινής γνώμης.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εγκύκλιο Αρ.Πρωτ.φ1/199394/δ2/08-12-2015/ΥΠΠΕΘ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ κατάλογος θεαμάτων, ο οποίος περιλαμβάνει πληροφορίες για παραστάσεις θεάτρου/κουκλοθεάτρου/θεάτρου σκιών. Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω αναρτήσεις δεν αποτελούν έγκριση του θεάματος, αλλά απλή ενημέρωση, ενώ η επιλογή του θεάματος βαρύνει τους Συλλόγους Διδασκόντων. Συνεπώς, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας δε δύναται να διασφαλίσει ότι οι μαθητές-τριες της Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης δε θα παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη παράσταση.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή τελείται υπό την αιγίδα του Εθνικού Θεάτρου, καθώς σκοπός του βάσει του άρθρου 1, παρ. 2 του νόμου 2273/1994 αποτελεί η ανάπτυξη, προαγωγή, προβολή και διάδοση της θεατρικής τέχνης ως ψυχαγωγικού, παιδαγωγικού και πολιτιστικού παράγοντα της κοινωνικής ζωής. Ακόμη, οι πόροι του Εθνικού Θεάτρου βάσει του άρθρου 3, παρ. 18 του ίδιου νόμου προέρχονται από την ετήσια επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού, συνεπώς απορρέουν από έσοδα του ίδιου του φορολογούμενου πολίτη. Παράλληλα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου απολαμβάνει των εξουσιών που απορρέουν από τον παραπάνω νόμο προκειμένου στην επιλογή του ρεπερτορίου.

Είναι επιτακτικό να εξετάσουμε το πολιτιστικό παρόν και μέλλον της Ελλάδας, μακριά από τον παραμορφωτικό φακό των όποιων πολιτικών ιδεοληψιών φέρει η κάθε κυβέρνηση και οφείλει ο κάθε εμπλεκόμενος με την πολιτιστική κληρονομιά φορέας να προάγει υγιή και αξιόπιστα πρότυπα για τις νεότερες γενιές. Η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και της καλλιτεχνικής έκφρασης αποτελεί μέλημα της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και της ίδιας της Πολιτείας, αποτελεί κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, εγγυητή της ειρήνης, της ασφάλειας και της προόδου.

Συνεπώς, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Θεωρείτε ότι η δημιουργία μιας θεατρικής παράστασης από το Εθνικό Θέατρο βασισμένης στο αυτοβιογραφικό βιβλίο ενός τρομοκράτη, προάγει τον πολιτισμό και σε επέκταση προωθεί υγιή και αξιόπιστα πρότυπα για τις επόμενες γενιές;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διασφαλίσετε ότι οι μαθητές-τριες της Α΄Βάθμιας και Β΄Βάθμιας εκπαίδευσης δε θα παρακολουθήσουν ένα θεατρικό έργο που βασίζεται στις απόψεις και ιδέες ενός τρομοκράτη;
3. Το Εθνικό Θέατρο έχει χρηματοδοτήσει και αν ναι με ποιο ποσό τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου του Σάββα Ξηρού;
4. Ποιο είναι το κόστος της συγκεκριμένης παράστασης;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here