Αυστηρή προειδοποίηση Ερντογάν στους Κούρδους της Συρίας

0
6

Αυστηρή προειδοποίηση προς τους Κούρδους αντάρτες απέστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά στον τηλεοπτικό σταθμο Kanal 24.

Η Τουρκία θα κάνει «ό,τι είναι αναγκαίο» για να αποτρέψει τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας που έχουν συμμαχήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κηρύξουν αυτονομία στην κωμόπολη Τελ Αμπιάντ κοντά στα τουρκικά σύνορα, δήλωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος.

«Αυτό ήταν προειδοποίηση. Συνετιστείτε. Αν προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό αλλού – η Τουρκία δεν χρειάζεται κανενός την άδεια – θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο», είπε ο Ερντογάν.

Με την παραπάνω δήλωση ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αψηφίσει την απαίτηση της Ουάσιγκτον να αποφύγει η Άγκυρα να επιτίθεται σε Κούρδους της Συρίας και να εστιάσει τη στρατιωτική της δύναμη σε στόχους του Ι.Κ..

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε επίσης το αυτονομιστικό κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης ότι διαπράττει «εθνικές εκκαθαρίσεις» στην περιοχή και πρόσθεσε ότι η υποστήριξη της Δύσης στους Κούρδους μαχητές της Συρίας ισούται με υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Τον Ιούνιο, οι Σύροι Κούρδοι μαχητές κατέλαβαν την Τελ Αμπιάντ από το ΙΚ με την υποστήριξη αεροπορικών επιθέσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Πριν από λίγες εβδομάδες, ένα τοπικό συμβούλιο ηγετών ανακήρυξε την κωμόπολη τμήμα του συστήματος των αυτόνομων αυτοδιοικούμενων «καντονίων» των Κούρδων.

«Αν αποχωρήσουν οι Κούρδοι και δεν σχηματίσουν καντόνι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν συνεχιστεί αυτή η νοοτροπία, τότε θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο [να γίνει] ή θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα. Είμαστε αποφασισμένοι να [πολεμήσουμε] οτιδήποτε μας απειλεί κατά μήκος των συριακών συνόρων, μέσα ή έξω» προειδοποίησε ο Ερντογάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here