ΕΚΤ: Αυξήθηκε ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα

0
7

 

Ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους έξι μήνες, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη (Financial Stability Review) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά και ο ελληνικός τραπεζικός τομέας παρουσιάζει σημαντικές εκροές καταθέσεων.

Γίνεται επίσης λόγος για κίνδυνο που οφείλεται στην οξυμένη πολιτική αβεβαιότητα τους τελευταίους έξι μήνες, στην απώλεια πρόσβασης στις αγορές και στην επιδείνωση της αξίας των στοιχείων της.

«Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι μέχρι στιγμής «σιωπηλές» όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά εν τη απουσία μιας γρήγορης συμφωνίας για τις ανάγκες δομικών εφαρμογών, ο κίνδυνος μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που απαιτούνται για τις ευάλωτα κράτη της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Σε πιο ευρύ επίπεδο οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι πιθανό να επιμείνουν μεσοπρόθεσμα καθώς ο λόγος «ΑΕΠ προς χρέος» εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε ισορροπημένα επίπεδα σε αρκετές χώρες» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here