Αγαλματίδια ηλικίας 5000 ετών βρέθηκαν σε hot spot προσφύγων στη Σλοβενία

0
2

 

Απίστευτο εύρημα σε κέντρο καταγραφής μεταναστών στη Σλοβενία.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας βρέθηκαν εγκαταλειμμένα τρία αγαλματίδια από τη Μεσοποταμία, ηλικίας πολλών χιλιάδων ετών.

Τα αλαβάστρινα αγαλματίδια είχαν βρεθεί το φθινόπωρο όμως οι αρχές δεν προέβησαν σε καμία ανακοίνωση νωρίτερα επειδή το τμήμα αρχαιοτήτων του Εθνικού Μουσείου της Σλοβενίας ήθελε πρώτα να τα εξετάσει.

Αφού διαπιστώθηκε ότι ήταν αυθεντικά – σύμφωνα πάντα με τους εμπειρογνώμονες του Μουσείου – η υπόθεση παραπέμφθηκε στην αστυνομία που την αντιμετωπίζει ως λαθρεμπόριο πολιτιστικών αγαθών.

Ένας ειδικός του Μουσείου εκτίμησε ότι τα αγαλματίδια είναι ηλικίας 5.000 ετών και προέρχονται πιθανότατα από κάποιον αρχαίο ναό στη Συρία ή το Ιράκ, όπου άκμασε ο σουμεριακός πολιτισμός. Πιθανολογεί επίσης ότι προέρχονται από κάποια παράνομη ανασκαφή.

Η Unesco είχε καταγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο τη λεηλασία αρχαιοτήτων «σε βιομηχανική κλίμακα» που διαπράττεται στη Συρία και το Ιράκ. Τα έσοδα από την παράνομη πώληση αρχαίων αντικειμένων προορίζονται κατά κύριο λόγο για τη χρηματοδότηση του τζιχάντ.

Τα αγαλματίδια βρέθηκαν στις 4 Νοεμβρίου σε μια σκηνή, στο κέντρο καταγραφής του Γκρούσκοβιε, στα σύνορα της Σλοβενίας με την Κροατία. Σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από τη Σλοβενία από τα μέσα Νοεμβρίου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here