Αίγυπτος: Απορρίπτει τις κατηγορίες ότι ο ιταλός φοιτητής που δολοφονήθηκε είχε συλληφθεί από τις αρχές

0
10

 

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αιγύπτου απέρριψε τη Δευτέρα με τον εντονότερο τρόπο τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας για τον θάνατο του Ιταλού φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι, ο οποίος εξαφανίστηκε στο Κάιρο και βρέθηκε νεκρός 9 ημέρες αργότερα, έχοντας κατά τα φαινόμενα υποστεί βασανιστήρια.

«Δεν έγινε κάτι τέτοιο» είπε ο υπουργός Μάγκντι Άμπντελ Γκάφαρ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν ο 28χρονος πανεπιστημιακός ερευνητής είχε συλληφθεί από την αστυνομία.

«Απορρίπτουμε αυτές τις κατηγορίες», αυτές τις «φήμες» και «δεν τις δεχόμαστε ούτε καν ως υπονοούμενο, αυτές δεν είναι πρακτικές των μηχανισμών ασφαλείας του κράτους», υπογράμμισε.

Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στελέχη της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο Ρετζένι συνελήφθη από την αστυνομία ή από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας που τον βασάνισαν για να αποσπάσουν πληροφορίες. Παρόμοια είναι και η άποψη που εκφράζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Ο νεαρός βρισκόταν στην Αίγυπτο στο πλαίσιο μιας μελέτης που έκανε για τα εργατικά κινήματα και τον συνδικαλισμό στη χώρα αυτή.

Ο Ρετζένι εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στις 25 Ιανουαρίου από έναν δρόμο στο κέντρο του Καΐρου ενώ πήγαινε να πάρει το μετρό. Το πτώμα του βρέθηκε στις 3 Φεβρουαρίου σε μια τάφρο στα προάστια της πρωτεύουσας και έφερε σημάδια βασανισμού: καψίματα από τσιγάρο, τραύματα από μαχαίρι, μώλωπες, ξεριζωμένα νύχια στα πόδια και τα χέρια. Ο θάνατός του, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, προήλθε από ένα βίαιο χτύπημα στη βάση του κρανίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι ζήτησε τη Δευτέρα να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι «πραγματικοί υπεύθυνοι» για τον θάνατο του φοιτητή. «Δε μας ικανοποιούν οι μισές αλήθειες (…). Θέλουμε να βρεθούν και να τιμωρηθούν σύμφωνα με τον νόμο οι πραγματικοί υπεύθυνοι», τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Repubblica.

Παράλληλα με την έρευνα που διεξάγουν οι αιγυπτιακές αρχές, μια ομάδα Ιταλών ερευνητών βρίσκεται στο Κάιρο από την περασμένη Παρασκευή και, όπως είπε ο υπουργός, οι Αιγύπτιοι δείχνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο χαρακτήρισε «γροθιά στο στομάχι» τα αποτελέσματα της νεκροτομής που, όπως είπε, δείχνουν ότι οι δράστες ήταν «απάνθρωποι, κτήνη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here