Αιρετοί στον Τσίπρα: Όχι στο σχέδιο «βλέπουμε και κάνουμε» – Άμεσος συντονισμός τώρα

0
4

 

Άμεσο συντονισμό κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητούν περιφερειάρχες της χώρας. Οι δήμαρχοι κάνουν έκκληση για εθνικό σχέδιο και γραπτές δεσμεύσεις προκειμένου να βάλουν πλάτη όπως τους ζητήθηκε από τον Γιάννη Μουζάλα. Τονίζουν επίσης την ανάγκη να προστατευτεί η εικόνα της χώρας ο τουρισμός από την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση.

Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κάνουν λόγο για σχέδιο «βλέπουμε και κάνουμε της κυβέρνησης» και προαναγγέλουν ότι θα συμβάλλουν τα μέγιστα για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά παράλληλα επισημαίνουν ότι «η μη ολοκληρωμένη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης εγκυμονεί κινδύνους σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο».

Ζητούν να διαπιστευτούν Εθελοντικές Οργανώσεις και ΜΚΟ και να λειτουργούν σε συντονισμό με τις Περιφέρειες και τους Δήμους.

«Έτσι αποφεύγεται ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας»», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα ζητούν:

* την άμεση δρομολόγηση όλων των αναγκαίων νομοθετικών παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν την ενεργή εμπλοκή των αιρετών Περιφερειών, ώστε σε συνεργασία με τον Α’ βαθμό αυτοδιοίκησης να παρασχεθεί η πρέπουσα φιλοξενία, στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων.

* την θέσπιση ενός ολοκληρωμένου, πλήρους και επαρκούς πρωτογενούς νομοθετικού πλαισίου αλλά και την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και εφαρμοστικών εγκυκλίων – οδηγιών, για τα θέματα  της  αντιμετώπισης των έκτακτων και επειγουσών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών, όπως προσωρινή στέγαση, σίτιση, άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης και μεταφοράς από τα σημεία άφιξης προς τις προσωρινές ή μόνιμες εγκαταστάσεις φιλοξενίας, και κάθε  άλλης συναφούς δαπάνης, χωρίς τον κίνδυνο να μην εγκρίνονται ή να κρίνονται ως μη νόμιμες οι σχετικές δαπάνες κατά τον δημοσιονομικό έλεγχο, όπως βέβαια και να εξευρεθούν και διοχετευθούν οι αναγκαίοι πόροι με τη σύσταση ειδικού κωδικού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των Περιφερειών.

* καταγραφή των προσφύγων ανά την ελληνική επικράτεια  και τη συγκρότηση σχεδίου διαχείρισης των οικονομικών μεταναστών, όλων δηλαδή εκείνων που δεν θα τους επιτραπεί να διέλθουν από τα ελληνικά σύνορα και τελικά να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό της χώρας.

* Η επιστολή καταλήγει αναφέροντας ότι «η χώρα μας χρειάζεται έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό με τη συμμετοχή όλων των βαθμίδων διοίκησης του κράτους για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού  ζητήματος.

 

Αναλυτικά η επιστολή του Προέδρου της ΕΝΠΕ κ. Αγοραστού προς τον Πρωθυπουργό:

 

Προς

κ. Αλέξη Τσίπρα

Πρόεδρο της Κυβέρνησης

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, της 2ας Μαρτίου 2016, με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ιωάννη Μουζάλα, αποφάσισε ομόφωνα και θέτει υπόψη σας τα εξής:

Εκφράζει την απόλυτη προσήλωσή των Περιφερειών και το σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις οικουμενικές αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ανεξαρτήτως της καταγωγής, φύλου, θρησκευτικών και πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Διατυπώνει την ομόθυμη βούληση των αιρετών εκπροσώπων του Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης για συνεργασία και συντονισμό των δράσεων όσο το δυνατόν πιο αρμονικά και εντατικά με την Κυβέρνηση, τους Δήμους και τους αρμόδιους φορείς, με τη δημιουργία ενιαίου εθνικού συντονιστικού οργάνου, καθώς και επιτελικών συντονιστικών δομών σε κάθε Περιφέρεια, για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε αρκετά σημεία της χώρας. Για το σκοπό αυτό οι Εθελοντικές Οργανώσεις να διαπιστευτούν και οι ΜΚΟ να λειτουργούν σε συντονισμό με τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Έτσι αποφεύγεται ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Ζητά την άμεση δρομολόγηση όλων των αναγκαίων νομοθετικών παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν την ενεργή εμπλοκή των αιρετών Περιφερειών, ώστε σε συνεργασία με τον Α’ βαθμό αυτοδιοίκησης να παρασχεθεί η πρέπουσα φιλοξενία, στέγαση, σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των προσφύγων.

Συγκεκριμένα, προτείνει την θέσπιση ενός ολοκληρωμένου, πλήρους και επαρκούς πρωτογενούς νομοθετικού πλαισίου αλλά και την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων και εφαρμοστικών εγκυκλίων – οδηγιών, για τα θέματα  της  αντιμετώπισης των έκτακτων και επειγουσών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών, όπως προσωρινή στέγαση, σίτιση, άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης και μεταφοράς από τα σημεία άφιξης προς τις προσωρινές ή μόνιμες εγκαταστάσεις φιλοξενίας, και κάθε  άλλης συναφούς δαπάνης, χωρίς τον κίνδυνο να μην εγκρίνονται ή να κρίνονται ως μη νόμιμες οι σχετικές δαπάνες κατά τον δημοσιονομικό έλεγχο, όπως βέβαια και να εξευρεθούν και διοχετευθούν οι αναγκαίοι πόροι με τη σύσταση ειδικού κωδικού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των Περιφερειών.

Επισημαίνει ότι πρέπει να μην χαθεί άλλος χρόνος και να διασφαλιστούν οι στοιχειώδεις έστω συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, παράλληλα δε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με ευαισθησία και σύνεση ώστε να μην αποτελέσει αντικείμενο διαξιφισμού στις τοπικές κοινωνίες ή να προκαλέσει απευκταία ξενοφοβικά σύνδρομα.

Διαπιστώνει την ανάγκη καταγραφής των προσφύγων ανά την ελληνική επικράτεια  και τη συγκρότηση σχεδίου διαχείρισης των οικονομικών μεταναστών, όλων δηλαδή εκείνων που δεν θα τους επιτραπεί να διέλθουν από τα ελληνικά σύνορα και τελικά να εγκλωβιστούν στο εσωτερικό της χώρας.

Ζητά να υπάρξει ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έτσι ώστε η ενωμένη Ευρώπη να μην μείνει απραγματοποίητο όνειρο.

Η προσφορά όλων μας είναι δεδομένη αλλά αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός, συνέργεια, ενιαία πληροφόρηση και συντονισμός είναι αδύνατον να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα που είναι η ομαλή και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών  ροών.

Η χώρα μας χρειάζεται έναν ολοκληρωμένο εθνικό σχεδιασμό με τη συμμετοχή όλων των βαθμίδων διοίκησης του κράτους για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού  ζητήματος.

 

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

η μη ολοκληρωμένη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης εγκυμονεί κινδύνους σε οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό επίπεδο.

Παραμένουμε πάντα στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία επί του θέματος.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Αγοραστός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here