Αισιόδοξος και ο Τσακαλώτος για το χρέος μετά το Eurogroup

0
6

 

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα «μία αρκετά καλή λύση» για το χρέος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη Βουλή, στη συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο.

«Είμαστε κοντά σε μία αρκετά καλή λύση. Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι πια κατανοούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο των υφεσιακών μέτρων, τα οποία οδηγούσαν σε νέα ύφεση και νέα μέτρα προσαρμογής» ανέφερε.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο οδικός χάρτης που είχε σχεδιαστεί το καλοκαίρι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, προέβλεπε ότι θα προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα ακολουθήσει η πρώτη αξιολόγηση, για την οποία αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, και στη συνέχεια θα έρθει η συμφωνία για το χρέος. «Τώρα βλέπουμε μία παράλληλη συζήτηση της αξιολόγησης και του χρέους», τόνισε.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η συζήτηση θα περιλάβει το βραχυπρόθεσμο χρέος με βελτιώσεις στη διαχείρισή του, το μεσοπρόθεσμο, όπου μπορεί να ληφθούν πιο ριζικά μέτρα το 2019, εάν παραμένουμε εντός προγράμματος, και το μακροπρόθεσμο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος, η σκέψη ότι θα ληφθούν μέτρα για το χρέος «εάν χρειαστεί», υπάρχει από το 2012, αλλά τώρα παίρνει σάρκα και οστά και για πρώτη φορά θα ορίζεται τι σημαίνει «εάν χρειαστεί».

Επίσης, χαρακτήρισε «σημαντικό» ότι για πρώτη φορά το ΔΝΤ βλέπει μία «συμμετρία» μεταξύ του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης και ενός αυτόματου μηχανισμού για το χρέος. «Αυτό αλλάζει πολύ το τοπίο και μας δίνει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούμε» είπε χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here