Αίτημα ακύρωσης του εντάλματος σύλληψης από τους δικηγόρους του Ασάνζ

0
7

 

Οι συνήγοροι του Τζούλιαν Ασάνζ ανακοίνωσαν ότι απέστειλαν επιστολή στο δικαστήριο της Στοκχόλμης το οποίο εξετάζει τις κατηγορίες για βιασμό που βαρύνουν τον ιδρυτή του WikiLeaks για να του ζητήσουν να άρει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.

Οι Σουηδοί δικηγόροι του Ασάνζ βασίζονται στη γνωμοδότηση που ανακοινώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου από μια ομάδα εργασίας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία ο Ασάνζ είναι θύμα αυθαίρετης κράτησης.

Οι δικηγόροι δήλωσαν πως ζήτησαν, υπό το φως αυτού του νέου στοιχείου, την επανάληψη της διαδικασίας αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, την οποία είχαν ήδη χάσει μια πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου και του εφετείου της Στοκχόλμης, καθώς και ενώπιον του σουηδικού Ανώτατου Δικαστηρίου.

«Θέλουμε να επανεξετάσουν την απόφαση και να την ακυρώσουν», δήλωσε ο δικηγόρος Τόμας Όλσον.

«Πιστεύω πως (η γνωμοδότηση της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ) είναι ένα σημαντικό γεγονός και ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη», πρόσθεσε.

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2010 για να ανακριθεί ο Αυστραλός σχετικά με κατηγορίες για βιασμό που είχε διατυπώσει εναντίον του τρεις μήνες νωρίτερα μια Σουηδή. Αφού το αμφισβήτησε μάταια ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης, ο Ασάνζ κατέφυγε τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Τον Μάρτιο του 2015, οι σουηδοί δικαστές είχαν αποδεχθεί την ιδέα να εξετάσουν τον Ασάνζ στο Λονδίνο, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη λόγω διαδικαστικών περιπλοκών.

Ο Ασάνζ, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του, εκτιμά πως η άποψη της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ ήταν μια «νίκη ιστορικής σημασίας» και ζητεί να ανακτήσει την ελευθερία κινήσεών του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here