Η αιτία του… κακού μας του καιρού

5
8

«Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει».Αλήθεια, πόσο τα λόγια του ποιητή αγγίζουν την ψυχή μας σήμερα! Ζούμε σε μια Ελλάδα «πληγωμένη». Βιώνουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες σε μια εποχή που μοιάζει να αγνοεί τις ηθικές και πολιτισμικές αξίες, «εγκλωβισμένοι» σε μιαν Ευρώπη που, παρά τις ελληνορωμαϊκές της ρίζες και τα ανθρωπιστικά της ιδεώδη, κατάφερε να γίνει η πρώτη διδάσκουσα την περιφρούρηση του νομίσματος και των υλικών συμφερόντων, απαξιώνοντας τον Άνθρωπο. Η κρίση, εξάλλου, της Ευρώπης δεν είναι στενά οικονομική αλλά ευρύτερα πολιτική και πολιτισμική.

Στο πνεύμα αυτό της εποχής, που στερείται ουσιαστικά δημοκρατικής συνείδησης, η συμπεριφορά πολλών, δυστυχώς, πολιτικών χαρακτηρίζεται από αλαζονεία, αναίδεια προκλητικότητα και συχνά έλλειψη στοιχειώδους αγωγής. Το φαινόμενο αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, γιατί πολύ εύκολα κληροδοτείται στην κοινωνία των πολιτών και παγιώνεται, καθώς η νέα γενιά αναπτύσσεται μαζί του.

Οι ενόψει των εκλογών και των σχετικών νομικών διαδικασιών επιθέσεις εναντίον του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν έχουν προηγούμενο για τα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το σημαντικό είναι ότι οι επιθέσεις αυτές γίνονται εναντίον του ύψιστου θεσμού της Πολιτείας και όχι εναντίον ενός προσώπου, το οποίο μάλιστα δεν είναι απλώς αξιοσέβαστο αλλά έχει διαπρέψει στη νομική επιστήμη.

Θα πρέπει όμως να αναλογιστούμε ότι όταν οι θεσμοί πλήττονται, η δημοκρατία καταλύεται και στην κοινωνία επικρατούν οι νόμοι της ζούγκλας. Η πολιτική αντιπαράθεση όχι μόνον επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται στα δημοκρατικά καθεστώτα, αρκεί να μην παραβιάζονται τα όρια. Σήμερα, δυστυχώς τα όρια αγνοούνται συστηματικά και οι θεσμικά ασχημονούντες αυξάνονται διαρκώς. Μήπως έχουν διαπιστώσει ότι…δικαιώνονται ; και ποιοι είναι αυτοί που τους δικαιώνουν και γιατί δεν αναζητούνται οι ευθύνες τους; Πολλά τα ερωτηματικά και μία η απάντηση: Λείπει η παιδεία, η πνευματική και ψυχική καλλιέργεια, η κουλτούρα, όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε. Αυτή είναι η αλήθεια που όλοι αναγνωρίζουμε και αναμασάμε , χωρίς δυστυχώς να συνειδητοποιούμε τη σημασία της.

Ο Ισοκράτης αναφέρεται στους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεπαρκής εφαρμογή της Δημοκρατίας ως Πολιτεύματος, που δεν προετοιμάζει τους πολίτες ώστε να μη θεωρούν την ασυδοσία δημοκρατία, την παρανομία ελευθερία και την αθυροστομία ισότητα δικαιωμάτων.

Κάθε μορφή συντεταγμένης κοινωνίας επιβάλλει στο άτομο όρια, που το εμποδίζουν να αντιδράσει απέναντι στους άλλους , όπως του αρέσει. Η ελευθερία είναι πάντα σχετική μέσα στον περιορισμό.

Τις επόμενες ημέρες η Βουλή των Ελλήνων ανοίγει… τη νέα της σεζόν. Ας αναλογιστούν οι πολιτικοί μας τις ευθύνες τους , ας «παιδευθούν» για να μην παιδεύουν τον δυστυχισμένο ελληνικό λαό, τον «πάντα ευκολόπιστο και πάντα προδομένο»!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΛαγκάρντ: Η Ελλάδα έχει κουλτούρα φοροδιαφυγής
Επόμενο άρθροΟ Τάσος, η Τασία και ο Βαρεμένος, αντιπρόεδροι της Βουλής
Η Στέλλα Πριόβολου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική, γαλλική και ιταλική φιλολογία και είναι διδάκτωρ των πανεπιστημίων Αθηνών και Ρώμης. Καθηγήτρια Λατινικής-Ιταλικής Φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας και διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Ελληνορωμαϊκές -Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός". Είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και συγγραφέας πολλών μελετών. Η έρευνά της τα τελευταία χρόνια έχει ως αντικείμενο το θεατρικό έργο του Dario Fo και τη σχέση του με τη λατινική λογοτεχνία του Μεσαίωνα. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής είναι τα τρία βιβλία από τις εκδόσεις Περίπλους: 1. "Dario Fo, ένας σύγχρονος goliardus", (2001) 2. "Dario Fo, venticinque monologhi per una donna: La Medea", (2005) 3. "Rosa Fresca Aulentissima, το μεσαιωνικό ερωτικό ποίημα με το μάτι των φιλολόγων και του Νομπελίστα Dario Fo", (2010). Το ποίημα αυτό μεταφράστηκε στην ελληνική με την επιχορήγηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ιταλίας. Από το 1994 μέχρι το 2001, Αντιπρόεδρος του Ι.Κ.Υ. και υπεύθυνη για το κοινοτικό πρόγραμμα "Σωκράτης". Επιστημονική υπεύθυνη προγραμμάτων ξένων γλωσσών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εμπειρογνώμων Γ.Γ.Ε.Τ. για την κινητικότητα των σπουδαστών. Τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης 2000-2001. Από το 2001-2004 Ειδική Γραμματέας Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο ΥΠΕΠΘ, Πρόεδρος της Επιτροπής στήριξης των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εθνική εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών 2001. Είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας( Σ.Ε.Π.Ι.) και Γ. Γραμματέας της Sociιtι Europιenne de Culture στην Ελλάδα.Από το 2008 μέχρι το 2010, αναπληρώτρια πρόεδρος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών.Έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του Ιταλικού κράτους CAVALIERE al merito della Repubblica Italiana, 2002. Εχει τιμηθεί για την προσφορά της στα Ελληνικά Γράμματα και τον πολιτισμό από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας, 2007 και έχει ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Χίου για τον ίδιο λόγο, 2007. Αναπτύσσει επί χρόνια πολιτική δραστηριότητα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ως μέλος της Κ.Ε. και σε τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο του Ευρωκοινοβουλίου το 1999.

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η τόλμη, η Αρετή, η αγάπη για τη Πατρίδα, την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη, η αναζήτηση της Αλήθειας, και η κοινωνική συνείδηση
  δεν προϋποθέτουν το αναμασημένο άλλοθι της «παιδείας».
  Η γενιά του 1821, του 30, του 40 ακόμα και του 1960 -70 δεν είχαν ούτε καλύτερη ούτε περισσότερη παιδεία από τη κατάπτυστη «γενιά του πολυτεχνείου».
  Γενιές και γενιές αγράμματων προγόνων μας κράτησαν την Ελλάδα
  όρθια, ακόμα στις πιο σκοτεινές εποχές.
  Οι απόφοιτοι των κολεγίων και των μεγαλυτέρων πανεπιστημίων της αλλοδαπής πρόδωσαν, πούλησαν και ξευτέλισαν τη Πατρίδα.
  Με ένα ακόμα βολικό ψέμα δεν βοηθάμε στην ανεύρεση της ρίζας του κακού. Ψάξτε λίγο και τα λήμματα ταμπού: Διαπλοκή, Διαφθορά, Κομματοκρατία, Κλεπτοκρατία, εκμαυλισμός, πελατειακές σχέσεις,
  Δυτικολαγνεία, απεμπολή των παραδοσιακών αξιών κ.ο.κ.

 2. Οι Αρχαίοι Αθηναίοι διέθεταν δημοκρατική συνείδηση…τα πάντα απορρέαν από την Πολιτεία τους για την οποία ένιωθαν βαθύτατα υπερήφανοι και τα πάντα κατέληγαν σ’ αυτήν. Μια διαρκής ανάλυση και συζήτηση ήταν η δημοκαρτία τους…Κάπως έτσι συναντήθηκαν με το καθολικό που κληροδότησαν στις επόμενες γενιές….Ωστόσο, αγαπητέ κ. Bushido αυτή η δημοκρατική τους συνείδηση είχε αποτυπωθεί και στην παιδεία τους… Τα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας είναι ζωντανά και τον μαρτυρούν…Όταν υπάρξει μια τέτοια παιδεία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν θα υπάρχει διαφθορά και παρακράτος…Μην προσεγγίζουμε το θέμα εμμονικά…

 3. Με παραπέμπετε σε λήμματα, που εσείς Bushido,γνωρίζετε πολύ καλά! Θα σας παραπέμψω και εγώ στα λήμματα :»παιδεία» και «εκπαίδευση»,που φαίνεται ότι αγνοείτε. Τότε μόνο θα κατανοήσετε τα άρθρα μου, αλλά και ποιος χρησιμοποιεί «βολικά ψέματα»- όπως γράφετε – και ποιος επιδεικνύει την άγνοιά του.

 4. Ένα ψέμα το υποστηρίζουμε για τρεις λόγους.
  Από δογματισμό, από βλακεία, από συμφέρον.

  Διαβάστε την έκθεση Ρακιτζή, στην aixmi.gr έχει αναρτηθεί.
  Η Διαφθορά έχει καταστρέψει την Ελλάδα (και όλο το Κόσμο). Και η διαφθορά πηγάζει από τους ισχυρούς ντόπιους και ξένους. Από τους οποίους δεν λείπει η παιδεία. Απλώς τους περισσεύει η απληστία, εξουσιομανία και κυρίως η Υποκρισία.

  Τελικά μάλλον το συμφέρον εξασθενεί…. τη κρίση μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here