Αιχμάλωτες σε δάσος κρατούνται οι 219 μαθήτριες που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ

0
4

 

Οι περισσότερες από τις 219 μαθήτριες που απήχθησαν από την πόλη Τσίμποκ πριν από δύο χρόνια παραμένουν αιχμάλωτες σε ένα δάσος, στη βορειοανατολική Νιγηρία, αποκάλυψε σήμερα η πρώτη από τις κοπέλες αυτές που εντοπίστηκε ζωντανή και σώθηκε από πολιτοφύλακες.

Η Αμίνα Άλι Ντάρσα Νκέκι φέρεται να δήλωσε ότι «όλες οι άλλες» βρίσκονται ακόμη στο δάσος Σαμπίσα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση ακτιβιστών «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας», τα κορίτσια «φρουρούνται αυστηρά» από τα μέλη της Μπόκο Χαράμ.

Νωρίτερα πολλοί εκπρόσωποι των γονέων των κοριτσιών που είχαν απαχθεί από το σχολείο τους πριν από περίπου δύο χρόνια, αλλά και αξιωματούχοι της Νιγηρίας επιβεβαίωσαν σήμερα ότι μία από τις νεαρές μαθήτριες βρέθηκε ζωντανή και φέρεται ότι απέκτησε παιδί κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της από τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ.

Ο Λάουαν Ζάνα, ο γραμματέας της ένωσης των γονέων των μαθητριών, είπε μιλώντας στο Thomson Reuters Foundation ότι το κορίτσι ονομάζεται Αμίνα Άλι και εντοπίστηκε την Τρίτη κοντά στο δάσος Σαμπίσα που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Νιγηρίας με το Καμερούν.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε η Αμίνα δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή. Η περιοχή του δάσους Σαμπίσα ελέγχεται ακόμη και σήμερα από την Μπόκο Χαράμ.

Η Αμίνα Άλι είναι η πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής από τις 219 μαθήτριες που σώθηκε από τα χέρια των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ.

Ο Τσαμπίντο Χοσέα Αμπάνα, ένας από τους υπεύθυνους του κινήματος «Φέρτε Πίσω τα Κορίτσια μας» ανέφερε ότι η Αμίνα εντοπίστηκε από πολιτοφύλακες οι οποίοι βοηθούν τις ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας στον αγώνα τους ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση. Οι άνδρες αυτοί την μετέφεραν αρχικά στο χωριό της, το Μπαλάλα, κοντά στο Τσίμποκ.

«Συναντήθηκε με τους γονείς της, οι οποίοι την αναγνώρισαν, και κατόπιν οδηγήθηκε σε μια στρατιωτική βάση στη Νταμπόα», εξήγησε ο Αγιούμπα Αλάμσον Τσίμποκ, ένας από τους ηγέτες της κοινότητας του Τσίμποκ. «Ο πατέρας της ονομάζεται Άλι και η ίδια Αμίνα. Τους γνωρίζω καλά επειδή συνεργάστηκα μαζί τους ως εκπρόσωπος των οικογενειών των κοριτσιών του Τσίμποκ», πρόσθεσε.

Ο Γιακούμπου Νκέκι, ο επικεφαλής της οργάνωσης των γονέων των απαχθέντων κοριτσιών, επιβεβαίωσε και αυτός το όνομα της κοπέλας. Όπως είπε, η Αμίνα ήταν 17 ετών όταν την απήγαγαν, στις 14 Απριλίου 2014. «Είναι κόρη του γείτονά μου, την έφεραν στο σπίτι μου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα και με τους τρεις άνδρες, η κοπέλα φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας της γέννησε ένα παιδί. «Κρατούσε στην αγκαλιά της ένα μωρό, αλλά δεν ξέρω αν είναι αγόρι ή κορίτσι», είπε ο Λάουαν Ζάνα.

Οι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ απήγαγαν 276 κορίτσια από το σχολείο τους στο Τσίμποκ τον Απρίλιο του 2014. Πενήντα επτά από τις μαθήτριες αυτές δραπέτευσαν λίγες ώρες μετά την αρπαγή τους, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Από το 2009 η Μπόκο Χαράμ έχει σκοτώσει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους και έχει απαγάγει τουλάχιστον 2.000. Από τις συγκρούσεις μεταξύ των τζιχαντιστών και του στρατού έχουν εκτοπιστεί 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Πηγή: ΑΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here