Αιχμές Βάιντμαν κατά της Ελλάδας και της Ιταλίας για το χρέος

0
8

 

Στη Ρώμη βρέθηκε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γένς Βάιντμαν όπου με τις δηλώσεις του άφησε σαφείς αιχμές κατά της Ελλάδας και της Ιταλίας για το χρέος ενώ παραδέχθηκε σαφείς αποστάσεις με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν, τον οποίο χαρακτήρισε «πιο αισιόδοξο».

Όπως τόνισε ο κ. Βάιντμαν «μία ευρεία από κοινού αντιμετώπιση των κινδύνων, από τις χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς έναν ενισχυμένο μηχανισμό ενιαίου ελέγχου, θα αποτελούσε λανθασμένη πορεία» και προσέθεσε πως «και η Γερμανία, κατά τη διετία 2003-2004, συνέβαλε στην εξασθένιση της δεσμευτικής δύναμης των κανόνων».

Αναφερόμενος αναλυτικά και στο θέμα του δημόσιου χρέους, ρίχνοντας «καρφιά» σε Ελλάδα και Ιταλία είπε: «Για να κατανοήσουμε την αρχιτεκτονική του κοινού μας νομίσματος, θα πρέπει να προβληματισθούμε σχετικά με την τραγωδία των κοινών αγαθών. Το σχετικό παράδειγμα είναι εκείνο της υπερεκμετάλλευσης από μέρους ενός μοναδικού ψαρά που μειώνει τον πλούτο της θάλασσας για τους άλλους ψαράδες και απειλεί, μακροπρόθεσμα, τα ιχθυολογικά αποθέματα.

Και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ένα υψηλό δημόσιο χρέος μπορεί να φανεί ελκυστικό για μια μεμονωμένη χώρα. Παρά ταύτα είναι επιζήμιο για την Ευρωζώνη, διότι μπορεί να επιφέρει την αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων για όλα τα κράτη μέλη της Νομισματικής Ένωσης. Παράλληλα αν το χρέος αυτό απειλήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, τα άλλα κράτη μέλη μπορεί να αναγκασθούν να αναλάβουν την ευθύνη των χρεών της εν λόγω χώρας, εγκαταλείποντας, με τον τρόπο αυτό, την αρχή της ευθύνης«.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here