Ακυρώθηκε το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα

0
6

 

«Το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα έχει λήξει συναινετικά από 15 Γενάρη, ύστερα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρει ο δημοσιογράφος του Bloomberg Νίκος Χρυσολωράς.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, πρόκειται για μία απόφαση από κοινού (ελληνικής κυβέρνησης και ΔΝΤ) η οποία ελήφθη ώστε να αποφύγει η Ελλάδα την πληρωμή των διοικητικών επιβαρύνσεων που είχε το πρόγραμμα.

«Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Αντρέας Αντριάνο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα έληγε ούτως ή άλλως στο τέλος Μαρτίου και η κυβέρνηση έχει ήδη αιτηθεί νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ. Αλλωστε οι συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο έχουν να κάνουν με την διαμόρφωση αυτού του νέου προγράμματος.

Μετά την εξέλιξη αυτή είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα διαπραγματεύεται από την αρχή με το ΔΝΤ για την σύνταξη ενός νέου μνημονίου το οποίο θα υλοποιείται παράλληλα με αυτό που υπογράφηκε το καλοκαίρι με την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σε δεύτερη ανάγνωση η ακύρωση του μνημονίου με το ΔΝΤ εξηγεί εν πολλοίς και την πίεση του ΔΝΤ για σκληρές λύσεις σε ασφαλιστικό φορολογικό και δημοσιονομικά αφού όλα αυτά εντάσσονται στην οριστικοποίηση ης τρίτης συμφωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here