Αλ. Τσίπρας: Η Ενωμένη Ευρώπη, μη γίνει Διαιρεμένη Ευρώπη

0
11

«Είναι τιμή για μένα να μιλώ στο ναό της Δημοκρατίας της Ευρώπης σε μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μου την Ελλάδα αλλά και για την ευρωζώνη», ήταν τα πρώτα λόγια του Αλέξη Τσίπρα κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Βρίσκομαι εδώ λίγες μόλις μέρες μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη και έντιμη λύση», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της Κυριακής, επισήμανε ότι η επιλογή του ελληνικού λαού δεν αποτελεί επιλογή ρήξης αλλά επιλογή επιστροφής στις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης.

«Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ευρώπη το κοινό μας ευρωπαϊκό οικοδόμημα ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά .

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται «για ελληνικό πρόβλημα αλλά για ευρωπαϊκό πρόβλημα» και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για «πρωτοφανή πίεση με τις τράπεζες κλειστές και τα ΜΜΕ να τρομοκρατούν».

Στο σημείο εκείνο αποδοκιμάστηκε έντονα από ευρωβουλευτές, ενώ κάποιοι άλλοι τον χειροκρότησαν. Ο Πρωθυπουργός αντέδρασε λέγοντας «πάταξον με, άκουσον δε».

«Εγώ και η κυβέρνησή μου αναλάβαμε πριν από πέντε μήνες όμως τα προγράμματα διάσωσης βρίσκονται σε εφαρμογή εδώ και πέντε χρόνια. Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για όσα συνέβησαν τους τελευταίους πέντε μήνες. Η βασική ευθύνη όμως για τα αδιέξοδα της Ελλάδας δεν αφορά τους πέντες μήνες αλλά τα πέντε χρόνια που δεν οδήγησαν στην έξοδο από την κρίση» σημείωσε.

Χαρακτήρισε δε πρωτοφανή την προσπάθεια αντοχής από τον ελληνικό λαό τα τελευταία πέντε χρόνια. «Η πατρίδα μου έχει μετατραπεί τα τελευταία πέντε χρόνια σε πειραματικό εργαστήρι λιτότητας. Το πείραμα δεν πέτυχε. Φτώχεια, ανεργία ανέβηκαν στα ύψη, το δημόσιο χρεός διευρύνθηκε. Η πλειοψηφία του λαού θέλει να αποδεσμευθεί από όλα αυτά. Διεκδικούμε συμφωνία με τους εταίρους μας που θα δίνει εντύπωση ότι στο τελος του τούνελ υπάρχει φως, που θα μεταφέρει βάρη σε όσους μπορούν να τα σηκώσουν».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης το επόμενο 48ωρο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών. «Η πρόταση που καταθέτουμε περιλαμβάνει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, το αίτημα για την επαρκή κάλυψη των μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Περιλαμβάνει και το αίτημα για άμεση δέσμεση ώστε να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για το δημόσιο χρέος. Μεταξύ μας δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού. Σήμερα στέλνουμε αίτημα στον ESM, τις επόμενες δύο μέρες θα κάνουμε απόλυτα συγκεκριμένες τις προτάσεις μας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεών της και την αναδιάρθρωση του χρέους της δεν έχουν στόχο να επιβαρύνουν επιπλέον τον ευρωπαίο φορολογούμενο.

«Τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα δεν κατέληξαν ποτέ στον λαό. Δόθηκαν για να σωθούν οι τράπεζες αλλά δεν πήγαν ποτέ στον ελληνικό λαό, από τον Αύγουστο του 2014 έχει η Ελλάδα να λάβει εκταμίευση δόσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι δεν ισχυρίζεται πως «για όλα τα δεινά της πατρίδας ευθύνονται οι κακοί ξένοι». «Η Ελλάδα», πρόσθεσε, «έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας γιατί για πάρα πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τη διαπλοκή, άφησαν ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή, δημιούργησαν ένα πελατειακό κράτος».

«Η Ενωμένη Ευρώπη, να μη γίνει Διαιρεμένη Ευρώπη» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here