Αλέξη, λέγοντας ψέματα για το δημοψήφισμα, βγαίνεις χαμένος

Μεγαλώσαμε μαθαίνοντας ότι «η αλήθεια σώζει, όσο πικρή και σκληρή αν είναι». Αρκεί να βρεις το κουράγιο να την αποδεχτείς μέσα σου και να την διατυπώσεις στους γύρω σου.
Στην περίπτωση του Αλέξη Τσίπρα η αλήθεια για το θέμα του δημοψηφίσματος μοιάζει με εχθρό που, μπορεί μεν να είναι παιδί του, ντρέπεται όμως για το πραγματικό πρόσωπό του και τον κρύβει στο υπόγειο. Φαίνεται πως είναι εντελώς αδύνατο για τον ίδιο να κοιτάξει στα μάτια τον κόσμο και να του πει το προφανές: «Πράγματι, αναγκάστηκα να μετατρέψω σε ΝΑΙ το 62% ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, διότι -σε διαφορετική περίπτωση- θα μας έδιωχναν από το ευρώ και η χώρα θα γύριζε 80 χρόνια πίσω».
Ξέρω πως απαιτεί μεγάλη ψυχική δύναμη η αποδοχή της αδυναμίας σου. Πολύ περισσότερο αν έχεις παρασύρει ένα λαό στην ανόητη φαντασίωση ότι μπορείς -αν και χρεοκοπημένος- να επιβάλεις τη θέση σου σε πανίσχυρους δανειστές. Το να παριστάνεις, όμως, τον νικητή και τροπαιούχο, τη στιγμή που έχεις γονατίσει, σε καθιστά σοβαρό στα μάτια ποιων άραγε; Το να ισχυρίζεσαι ότι το δημοψήφισμα -παρωδία ενίσχυσε τη διαπραγματευτική σου φαρέτρα, την ώρα που έχεις συμφωνήσει σε νέο αχρείαστο μνημόνιο (που επιβάλλει νέα δυβάστακτα βάρη στους Έλληνες), πιστεύεις ότι σε καθιστά αξιόπιστο ή σε μετατρέπει σε καρικατούρα;
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια ακόμη και για έναν λαό που πίστεψε πριν από 2,500 χρόνια ότι πάντα θα υπάρχει «από μηχανής θεός» να τον σώζει. Για έναν λαό που έως σήμερα φαντασιώνεται ότι «έχει ο θεός«. Και ο «θεός» αυτός, το 2009, ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που του έταζε ότι «λεφτά υπάρχουν». Ο «θεός» αυτός, το 2015, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που τον διαβεβαίωνε ότι «θα σκίσει το μνημόνιο, θα διαγράψει το επονείδιστο χρέος, θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, θα επαναχορηγήσει τη 13η σύνταξη, θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα…θα…θα». Και όλα αυτά «χωρίς να κινδυνεύσει η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη».
Ακόμη και αυτός ο λαός, που δεν θέλει να ακούει κακά μαντάτα και προτιμά να του χαιδεύουν τα αυτιά, κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται την κοροιδία και στέλνει στο σπίτι τους, τούς «από μηχανής θεούς». Αντίθετα, βλέπει με συμπάθεια εκείνους που πάλεψαν, έστω και χωρίς να τα καταφέρουν, αλλά μετά του είπαν την αλήθεια. Εκείνους που δεν τον θεωρούν εντελώς ηλίθιο.
Κάνει μεγάλο λάθος, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας που δεν ομολογεί την αλήθεια και προσπαθεί ανεπιτυχώς να τη διαστρέψει. Αν παραδεχόταν ότι έδωσε τη μάχη με όχημα το «Όχι» του δημοψηφίσματος, αλλά υποχρεώθηκε να συμβιβαστεί για να αποτρέψει την εθνική τραγωδία, στην οποία μας οδηγούσαν οι δανειστές, θα είχε μόνο να κερδίσει. Τώρα δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Το μόνο που καταφέρνει είναι να τον αποκαλούν «ψεύτη» και πολλοί από εκείνους που τον στήριζαν με πάθος. Διότι είναι άλλο να κάνεις λάθος εκτίμηση, άλλο να αυταπατάσαι και άλλο να λες συνειδητά ψέματα…
Σχετικά Άρθρα

Ένα σχόλιο
  1. Ο/Η Δέσποινα Α. λέει:

    Άλαλοι, άφωνοι και ενίοτε παράφωνοι, παρακολουθούμε όλοι σχεδόν, καθημερινά, να βγαίνουν στη φόρα καινούργια στοιχεία από τον περυσινό Ιούλιο. Μόνο που ο κύριος Βαρουφάκης δεν ενεργούσε αφ’εαυτού, αλλά έπαιρνε παραγγελιές. Γνώριζε πολύ καλά ο κύριος πρωθυπουργός τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησής του, όλα όσα συνέβησαν ήταν κατ’εντολήν του. Το ΟΧΙ των πολιτών, εσύ το λες ηλίθιο ΟΧΙ, ήταν ΟΧΙ κατά της λιτότητας, των απάνθρωπων νέων μέτρων, σε μια Ευρώπη των λίγων, των προνομιούχων, του Σόιμπλε, της Μέρκελ κλπ. Η παραδοχή του λάθους συνιστά κυρίως συνείδηση και ηθική, στοιχεία που λείπουν από όλους σχεδόν. Τελευταία παρατηρώ ότι προωθούν με τον τρόπο που αυτοί ξέρουν, την λείανση των εντυπώσεων, με μόνο στόχο και σκοπό, ο πρωθυπουργός να βγει αθώος, καθαρός κλπ. Δεν είναι όμως.
    ΥΓ1: Τώρα φαίνεται η ανεπάρκεια και η ανικανότητα των προηγουμένων,να χειριστούν την κατάσταση,τι να πουν άλλωστε, εκείνοι έπραξαν τα χειρότερα. Και επειδή έπραξαν τα χειρότερα…. το μη χείρον, βέλτιστον, έτσι…εφημερεύει ο Σύριζα και η κυβέρνησή του. Δυστυχώς.
    ΥΓ2: Βρε μπας και η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει ένα κάποιο δίκιο, βρε αδερφέ; Τρομάζω.


Αφήστε το σχόλιο σας

*

code