Άλλος ένας στενός συνεργάτης του Ερντογάν στους αρχιπραξικοπηματίες

0
3

 

Υπό κράτηση φέρεται να έχει τεθεί και ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του Τούρκου προέδρου μετά τον εξ απορρήτων συνεργάτη του και υπασπιστή του.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah κρατείται ο αντισυνταγματάρχης Ερκάν Κιβράκ, ο οποίος βρισκόταν σε ξενοδοχείο της επαρχίας Αττάλεια, καθώς φέρεται να εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Κιβράκ κρυβόταν σε ξενοδοχείο και είχε προσκομίσει πλαστή ταυτότητα.

Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει ξεκινήσει μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση απομάκρυνσης των γκιουλενικών θυλάκων από τον κρατικό μηχανισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο «σουλτάνος» απομακρύνει από την θέση τους 15.200 υπαλλήλους του υπ. Παιδείας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Χουριέτ, έχουν απομακρυνθεί ακόμα 7.795 αστυνομικοί από τα καθήκοντά τους όπως επίσης και ο νομάρχης της Σινώπης μαζί με 246 δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης από τις τάξεις της Στρατοχωροφυλακής απολύθηκαν 2 στρατηγοί, 9 ταξίαρχοι, 61 συνταγματάρχες, 44 αντισυνταγματάρχες, 55 ταγματάρχες, 93 λοχαγοί. 134 υπολογαχοί, 44 λοχίες και 171 ακόμη υπαξιωματικοί. Επίσης έχουν τεθεί υπό κράτηση 112 στρατηγοί και 61 ναύαρχοι, μεταξύ των οποίων είναι ο διοικητής της Β’ Στρατιάς Αντέμ Χουντουτί και ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, Ακίν Οζτούρκ.

«Λουκέτο» σε όλα τα κανάλια που στηρίζουν τον Γκιουλέν αποφάσισε να βάλει ο Ερντογάν.

Η εποπτεύουσα αρχή των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην Τουρκία ακύρωσε σήμερα τις άδειες όλων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με το θρησκευτικό κίνημα, του οποίου οι υποστηρικτές κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία με πραξικόπημα.

Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTUK) ανέφερε σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του πως έλαβε την απόφαση σε έκτακτη σύνοδο που συγκλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα της 15ης Ιουλίου να ανατραπεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για τους τηλεοπτικούς σταθμούς Samanyolu Tv και Mehtap TV καθώς και τον ραδιοφωνικό σταθμό Burç FM.

Η Τουρκία έχει επιρρίψει την ευθύνη για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.

Καμία θρησκευτική τελετή στις κηδείες των πραξικοπηματιών

Παράλληλα, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων της Τουρκίας (Diyanet) ανακοίνωσε ότι αρνείται να προσφέρει επιτύμβιες θρησκευτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων προσευχών στις κηδείες, για τους στρατιώτες που εμπλέκονται στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, εκτός από εκείνους που είχαν «αναγκαστεί δια της βίας να συμμετάσχουν» στις στρατιωτικές ενέργειες που προσπάθησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση στις 15 Ιουλίου.

Στην ανακοίνωση, η Diyanet είπε ότι υπήρξαν πολλές ερωτήσεις πρόσφατα σχετικά με τις κηδευτικές προσευχές των πραξικοπηματιών και ως εκ τούτου, κρίθηκε αναγκαίο να δημοσιεύσει μια δήλωση σχετικά με το θέμα.

Λέγοντας ότι οι προσευχές της κηδείας αξίζουν σε πιστούς οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους και ότι η ευλογία δίνεται στον θανόντα κατά τη διάρκεια των προσευχών, πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες που συνομώτησαν για να ρίξουν την κυβέρνηση δεν αξίζουν τις ευλογίες των πιστών, καθώς «όχι μόνο καταπάτησαν τις ατομικές ελευθερίες, αλλά καταπάτησαν ολόκληρο το έθνος με τις δράσεις τους» και ως εκ τούτου θρησκευτικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της ταφής δεν θα πρέπει να παρέχεται σε αυτούς τους ανθρώπους.

Η δήλωση, ωστόσο, εξαιρεί τους στρατιώτες και το προσωπικό ασφαλείας που είχαν «αναγκαστεί δια της βίας και με απειλή, να συμμετάσχουν στις συγκρούσεις χωρίς να γνωρίζουν τι συνέβαινε» από την απόφασή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here