Αλματώδης αύξηση της δημοτικότητας του Ολάντ μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου

0
6

 

 

Η δημοτικότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ σημείωσε αλματώδη άνοδο 22 εκατοστιαίων μονάδων μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, με τις θετικές γνώμες να ανέρχονται πλέον στο 50%, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησαν οι Ifop / Fiducial και δημοσιεύθηκε την Τρίτη από το περιοδικό Paris Match και το ραδιοφωνικό δίκτυο Sud Radio.

Αυτή είναι η καλύτερη επίδοση του σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας από το 2012, τη χρονιά που είχε εκλεγεί. Η δημοτικότητα του Ολάντ, είχε κατακρημνιστεί ξανά τους τελευταίους μήνες, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της ανεργίας, και είχε καταγράψει μια παρόμοια αύξηση (+21%) τον Ιανουάριο, όταν είχαν διαπραχθεί οι επιθέσεις εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo κι ενός εβραϊκού σουπερμάρκετ.

«Για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά παρατηρείται ιλιγγιώδης άνοδος της δημοτικότητας του προέδρου» Ολάντ, σημείωσε ο Φρεντρίκ Νταμπί, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ifop.
Οι Γάλλοι ψηφοφόροι που εκφράζουν θετική γνώμη για τις ενέργειες του προέδρου είναι πλέον περισσότεροι από αυτούς που τις αποδοκιμάζουν (50% προς 49%).

Το 62% των Γάλλων κρίνει ότι ο Ολάντ «υπερασπίζεται καλά τα συμφέροντα της Γαλλίας στο εξωτερικό», το 38% ότι «λέει την αλήθεια στους Γάλλους» —αυτό σημαίνει ότι ένα 62% δεν τον εμπιστεύεται— ενώ επίσης το 38% θεωρεί πως βρίσκεται κοντά «στις ανησυχίες των Γάλλων».
Πάντως μόλις 28% θα ήθελε να επανεκλεγεί ο Ολάντ το 2017. Ακόμη χαμηλότερο ποσοστό (26%) θεωρεί ότι ο πρόεδρος ασκεί ορθή οικονομική πολιτική.

 

Η έρευνα διεξήχθη τηλεφωνικά από την 27η ως την 28η Νοεμβρίου σε δείγμα 983 προσώπων, που θεωρείται αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού 18 ετών και άνω, βάσει της μεθόδου των ποσοστώσεων.
Μια δεύτερη δημοσκόπηση, των TNS Sofres-One Point για το Le Figaro Magazine, κατέδειξε επίσης αλματώδη αύξηση της δημοτικότητας του Ολάντ από τον Νοέμβριο, κατά 15%, στο 35% αυτόν τον μήνα. Αυτή η έρευνα έγινε σε δείγμα 1.000 ψηφοφόρων από την 26η Νοεμβρίου ως την 28η Νοεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here