Αλτσχάιμερ: Ένας στους 5 Έλληνες, άνω των 70, θα νοσήσει

0
122

 

Σήμερα 200,000 Έλληνες πάσχουν από άνοια και τα επόμενα χρόνια ένας στους πέντε Έλληνες, άνω των 70 ετών, αναμένεται να εμφανίσει Αλτσχάιμερ.

Τα επίσημα στοιχεία της Eταιρείας Alzheimer Αθηνών αναφέρουν ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμη χειρότερα για όσους έχουν υπερβεί το 80ο έτος της ζωής τους. Ένας στους τρεις θα νοσήσει.

Ο γενικός γραμματέας Υγειας ανακοίνωσε οτι έχει δρομολογηθεί η ίδρυση 8 Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με άνοια σε μεγάλες πόλεις, 6 Ιατρείων Μνήμης σε Γενικά Νοσοκομεία της χώρας, 5 Μονάδες Φροντίδας για Ασθενείς Τελικού Σταδίου (hospices), καθώς και την υλοποίηση 10 Προγραμμάτων Διασύνδεσης με τους ΟΤΑ.
Πάντως, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, ο καθηγητής Νευρολογίας στο Αιγινήτειο Νίκος Σκαρμέας παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet), τα οποία δείχνουν ότι η συχνότητα της άνοιας στην Ελλάδα εμφανίζεται χαμηλότερη κατά 4,6% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η συχνότητα της ήπιας νοητικής διαταραχής 11,8% χαμηλότερη.
Παράλληλα, η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα.
Η άνοια σε άλλες χώρες αντιμετωπίζεται ως μη αναστρέψιμη νόσος και αναπηρία, αλλά η πατρίδα μας δεν αναγνωρίζει την άνοια σε κανένα στάδιο ως αναπηρία.

 

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών θαπραγματοποιήσει την Κυριακη 24 Σεπτεμβρίου 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στη μνήμη, την ενημέρωση και την πρόληψη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here