Αμφιλεγόμενος ο λόγος του Φάρατζ στο Ευρωκοινοβούλιο: Δεν σας βλέπω να γελάτε τώρα

0
10

 

Αντικρουόμενα συναισθήματα άφησε στους ευρωβουλευτές ο λόγος του ευρωσκεπτικιστή ευρωβουλευτής της Μεγάλης Βρετανίας και προέδρου του Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο Φάρατζ, κυριότερος υπέρμαχος του Brexit, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας: «Δεν είναι αστείο; Όταν ήρθα πρώτη φορά εδώ πριν από 17 χρόνια και είπα ότι ήθελα να ηγηθώ μιας προσπάθειας για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ γελάσατε όλοι μαζί μου. Δεν σας βλέπω να γελάτε όμως τώρα» σχεδόν ειρωνεύτηκε τους συναδέλφους του.

Όπως συνέχισε: «Ο λόγος που έχετε στενοχωρηθεί, ο λόγος που έχετε νευριάσει, ο λόγος που αντιδράτε τόσο σπασμωδικά και οργισμένα από το πρωί είναι επειδή βρίσκεστε σε άρνηση. Αρνείστε να παραδεχθείτε πως η πολιτική σας αποτυγχάνει. Αρνείστε να παραδεχθείτε πως το νόμισμα σας αποτυγχάνει«.

Σε αυτό το σημείο γιουχαΐστηκε έντονα από τα μέλη του κοινοβουλίου αλλά δεν έδειξε να πτοείται: «Δείτε την πολιτική σας στη Μεσόγειο. Αν θέλατε να επιβάλλεται φτώχια σε όλα τα κράτη που την απαρτίζουν, το καταφέρατε. Επίσης βρίσκεστε σε άρνηση αναφορικά με την πρόσκληση της καγκελαρίου Μέρκελ πέρυσι, που κάλεσε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται να περάσουν τη Μεσόγειο και να μπουν στην Ευρώπη. Αυτή η πολιτική έχει διχάσει τόσο τις χώρες μεταξύ τους αλλά και τους πολίτες της κάθε χώρας σε διαφορετικά στρατόπεδα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σας, ο βασικός λόγος που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης του στο δημοψήφισμα, είναι πως έχετε εξαπατήσει τους λαούς της Ευρώπης. Με δόλια και υποχθόνια μέσα τους επιβάλατε μια πολιτική ένωση.

Όταν το 2005 οι πολίτες της Ολλανδίας και της Γαλλίας απέρριψαν την πολιτική ένωση, καταψηφίζοντας την ιδέα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, τους αγνοήσατε και συνάψατε τη Συνθήκη της Λισαβόνας».

Αναφορικά με το δημοψήφισμα δήλωσε: «Αυτό που έγινε την Πέμπτη αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα. Ήταν ένα αποτέλεσμα που προκάλεσε σεισμικές δονήσεις, όχι μόνο στη Βρετανική πολιτική σκηνή αλλά και στην Ευρωπαϊκή, ίσως και στην παγκόσμια. Αυτό που έκανε ο απλός λαός, αυτό που έκαναν οι καθημερινοί άνθρωποι που τόσα χρόνια καταπιέζονται, αυτό που έκαναν όλοι αυτοί που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει συνεχώς είναι να γυρίσουν την πλάτη στις τράπεζες και να απορρίψουν τις μεγάλες πολιτικές.

Είπαν στην ουσία πως «θέλουμε τη χώρα μας πίσω. Θέλουμε πίσω τα σύνορα μας. Θέλουμε πίσω τα νερά μας στα οποία ψαρεύουμε. Θέλουμε πίσω ένα κανονικό κράτος με τη δική του αυτόνομη κυβέρνηση». Ψηφίζοντας έτσι, ο βρετανικός λαός άναψε ένα λύχνο ελπίδας για τους δημοκρατικούς πολίτες όλης της Ευρώπης. Θα κάνω μια πρόβλεψη: Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι η μόνη χώρα που θα αποχωρήσει από αυτή την ΕΕ».

Σε ένα σημείο του λόγου του ο Φάρατζ προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των ευρωβουλευτών αφού ανέφερε πως «ξέρω πως πρακτικά κανένας από εσάς δεν έχει δουλέψει ποτέ του, δεν έχει εργαστεί σε επιχείρηση ή δεν έχει βγει σε αγορά». Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, παρενέβη και του τόνισε πως είναι λάθος να κάνει τέτοια σχόλια.

Τόνισε τέλος πως πιστεύει ότι η Βρετανία δεν πρέπει να κωλυσιεργήσει και πρέπει να επικαλεστεί άμεσα το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here