Άμστερνταμ: Η Ελλάδα, προτελευταία χώρα που αναγνωρίζει τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια

gay-couple

 

Ως μια από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που δίνουν το πράσινο φως για την θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ των ομοφυλοφίλων, παρουσιάζει την Ελλάδα η ολλανδική εφημερίδα Trouw σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα, προτελευταία χώρα που αναγνωρίζει τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια».

Σημειώνεται ειδικότερα πως ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε προς ψήφιση στην Βουλή μια πρόταση νόμου που καθιστά δυνατό το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά την συναίνεση της αντιπολίτευσης επειδή ο κυβερνητικός του εταίρος, το συντηρητικό κόμμα ΑΝΕΛ, σκοπεύει να το καταψηφίσει, προσθέτει η εφημερίδα, εκτιμώντας ότι το κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ θα δώσει τελικά χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται πως η εν λόγω πρόταση νόμου προβλέπει ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια αποκτούν ίδια δικαιώματα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια σε ό,τι αφορά στα φορολογικά θέματα. Η περίπτωση υιοθεσίας και κηδεμονίας τέκνων δεν προβλέπονται στο νομοσχέδιο ούτε και η δυνατότητα γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει κάτι τέτοιο, προσθέτει η εφημερίδα.

Επισημαίνεται πως η μη αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών από το ελληνικό κράτος είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, συνεχίζει η εφημερίδα, ο νέος νόμος αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στο να αποτρέψει μελλοντικές καταδίκες. Σύμφωνα με τις οργανώσεις ομοφυλοφίλων χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλά μέχρι να επέλθει η πλήρης ισότητα με τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια. Αναγνωρίζεται πάντως ότι ο νόμος που ψηφίστηκε αποτελεί ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Επισημαίνεται ακόμη πως ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων έχει πολλούς εχθρούς στην Ελλάδα, με προεξάρχοντα τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο οποίος εναντιώνεται σφοδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χαρακτηρίζοντας τον ως «λάθος της φύσης».

Η Ελλάδα είναι, μαζί με την Λετονία, η τελευταία χώρα στην οποία δεν αναγνωρίζεται το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων, υπενθυμίζει η εφημερίδα. Ωστόσο το 2008 τελέστηκαν δύο τέτοιοι γάμοι στην Ελλάδα, οι οποίοι όμως ακυρώθηκαν ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της ελλαδικής Εκκλησίας. Καταλήγοντας η εφημερίδα αναφέρει ότι τα κινήματα ομοφυλοφίλων γνωρίζουν άνθηση τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, γεγονός που πιστοποιεί και η διεξαγωγή κάθε χρόνο των εκδηλώσεων gay pride. Με την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης, ανοίγει πάντως ο δρόμος για να αποκτήσουν οι ομοφυλόφιλοι ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους πολίτες, προσθέτει η εφημερίδα.

Σχετικά Άρθρα


Αφήστε το σχόλιο σας

*

code