Αναδίπλωση Άγκυρας: Η Τουρκία σταμάτησε την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Ιράκ

0
5
Turkish soldiers patrol and search for mines on a road surrounded by the rugged mountains in the south-eastern province of Sirnak bordering Iraq, October 29, 2007. Helicopter gunships bombed Kurdish rebel positions in southeast Turkey on Monday and the government flexed its military muscle with big national day parades and flypasts in major cities. REUTERS/Osman Orsal (TURKEY)

 

Η Τουρκία σταμάτησε την ανάπτυξη στρατευμάτων στην περιοχή Μπασίκα του βόρειου Ιράκ, πριν από δύο μέρες, μετά τη διαμαρτυρία της Βαγδάτης και η Άγκυρα δεν θα κάνει τίποτε για να μειώσει την εδαφική κυριαρχία του Ιράκ, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Είναι απαράδεκτο να θεωρείται ότι η Τουρκία θα προέβαινε σε μια κίνηση που θα αποδυνάμωνε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, κάτι για το οποίο η Τουρκία έχει ιδιαίτερη ευαισθησία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης ότι «εξαιτίας της ευαισθησίας που εξέφρασαν οι αρχές του Ιράκ, οι φίλοι και αδερφοί μας, διακόψαμε την ανάπτυξη δυνάμεων στην Μπασίκα πριν από δύο ημέρες».

Νωρίτερα την Τρίτη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η Άγκυρα δεν θα αποσύρει τα στρατεύματα που βρίσκονται ήδη εκεί, μετά την απαίτηση της Βαγδάτης να αποσυρθούν οι στρατιώτες που στάλθηκαν σε μια περιοχή κοντά στην Μοσούλη, που κατέχει το Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία υποστηρίζει πως η πιο πρόσφατη ανάπτυξη τούρκων στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ εντάσσεται σε μια αποστολή για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των ιρακινών δυνάμεων. Η ιρακινή κυβέρνηση υποστηρίζει πως ποτέ δεν προσκάλεσε τη δύναμη αυτή και θα προσφύγει στα Ηνωμένα Έθνη, εάν δεν αποσυρθεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here