Ανδρέας Παπανδρέου: Η μεγαλύτερη πολιτική μορφή της μεταπολεμικής περιόδου

10
61

Ο Ανδρέας ήταν η μεγαλύτερη πολιτική μορφή από τον πόλεμο και μετά. Στο πάνθεον της πολιτικης μετανεξαρτησιακής μας ιστορίας μπαίνει δίπλα στον Καποδίστρια, τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο.

Για όποιον ξέρει την πολιτική μας ιστορία και οι τρεις προηγούμενοι αλλά και ο ΑΠ έκαναν πολύ μεγάλες ανατροπές στην ελληνική κοινωνία -την μεταρρύθμισαν για να μιλήσουμε στην γλώσσα του συρμού- με ειρηνικό τρόπο.

Ο ίδιος έβγαλε από τα υπόγεια τις κοινωνικές ομάδες που χρόνια -πολιτικά και οικονομικά- υπέφεραν, τερματίζοντας τον εμφυλιοπολεμικό διχασμό. Δημιούργησε για πρώτη φορά κοινωνικό κράτος και ενίσχυσε τις αδύναμες οικονομικά τάξεις των μη προνομιούχων, με γενναίες αυξήσεις.

Εξέφρασε τις κοινωνικές δυνάμεις που -μετά την χούντα- έμπαιναν δυναμικά στο προσκήνιο. Δεν είναι τυχαία η ταχύτητα με την οποία συσπείρωσε γύρω του τον κατακερματισμένο χώρο της Κ/Α και δημιούργησε από το μηδέν ένα κόμμα εξουσίας. Έβαλε τις βάσεις για μια άλλη Ελλάδα. Η γενιά του 1980, η γενιά των σημερινών 45άρηδων-55άρηδων, σπούδασε στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού, έμαθε ξένες γλώσσες, ταξίδεψε, έφτιαξε επιχειρήσεις.

Το να αποδίδουμε σήμερα τις παθογένειες της μεταπολιτευτικής περιόδου, στην δεκαετία του 80 και τις πολιτικές των κυβερνήσεων του είναι βασικό πολιτικό σφάλμα. Καταρχήν γιατί τα προτάγματα της κάθε εποχής πρέπει να κρίνονται με τα δεδομένα της συγκεκριμένη περιόδου. Δεν μπορείς να βλέπεις με τα μάτια του 2010, το 1981. Άλλες ήταν τότε οι επείγουσες κοινωνικές ανάγκες που έπρεπε να εξυπηρετηθούν, όπως αναφέρω παραπάνω, και δικαίως εξυπηρετήθηκαν.

Κατά δεύτερον είναι αντιστροφή της πραγματικότητας πως το ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσε τις κοινωνικές ανάγκες της εποχής, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ «χάλασε» τότε την κοινωνία. Ήταν η δυναμική της κοινωνίας (η λεγόμενη ανάγκη για Αλλαγή) που διαμόρφωσε τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Και αυτές υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ.

Έκανε λάθη; Ναι. Και μάλιστα πολλά. Ξήλωσε την διοικητική δομή του κράτους αντικαθιστώντας ικανούς και άξιους δημόσιους λειτουργούς με κομματικά στελέχη. Είναι αλήθεια ότι ύστερα από 40 χρόνια σκληρού κομματικού κράτους της Δεξιάς, για να μπορέσει εκτός από την κυβέρνηση να πάρει και την εξουσία, ο ΑΠ έπρεπε να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές. Το έκανε με τρόπο άθλιο που υπονόμευσε τελικά και την δική του εξουσία.

Τέλος, ας μη ξεχνάμε πως ο Ανδρέας κυβέρνησε όλα κι όλα 11 χρόνια (στην πραγματικότητα 8) απο τα 35 της Μεταπολίτευσης. Κι ας μην ξεχνάμε πως στην δεύτερη θητεία του (1993-96) επιχείρησε να διασώσει την ελληνική οικονομία. Οι άλλοι (Σημίτης 1996-2004 και Καραμανλης 2004-2009), οι οποίοι αντιμετωπίζονται -τρομάρα τους!- ο ένας ως Νέστορας και ο άλλος ως χρυσή εφεδρεία τι έκαναν; Ποια Ελλάδα παρέλαβαν και ποια παρέδωσαν;

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αγαπητέ αρθρογράφε,
  εκλαμβάνω το άρθρο σας ως μια καλή προσπάθεια χιούμορ, κάτι το οποίο έχουμε όλοι ανάγκη σήμερα. Κατά τα άλλα θεωρώ ότι το πρόσημο των πεπραγμένων του Ανδρέα Παπανδρέου είναι εντελώς αρνητικό παρά τα όποια επιμέρους καλά έκανε. Συμφωνώ ως προς την άποψή σας για τους δύο άλλους που αναφέρετε και ιδιαίτερα για τον «μεταρυθμιστή», όσο για τη «χρυσή εφεδρεία» έλαμψε διά της αδρανείας του στο εσωτερικό και οικονομικό πεδίο. Στην εξωτερική πολιτική έχω την ασίσθηση ότι ήταν ο μόνος δυτικός πρωθυπουργός που αρνήθηκε κάτι απευθείας σε αμερικανό πρόεδρο.
  Προσωπική μου άποψη πάντα, δεκτή και η δική σας αλλά όπως δήλωσε κι ο δήμαρχος Μπουτάρης πρόσφατα, «το μνημόνιο έπρεπε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το 1981»
  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 2. Μπορεί ο αρθρογράφος να μας πει τι θα έκανε η μεγαλύτερη μορφή της μεταπολίτευσης σήμερα; Πως θα αντιμετώπιζε το νεοφιλελευθερισμό,
  τη Γερμανική ΕΕ, και τη κρίση χρέους και ελλειμμάτων που ο ίδιος
  εσκεμμένα πανηγυρικά ξεκίνησε;
  Γιατί Μεγάλος που δανείζεται για να συντηρεί τη κομματική αγέλη είναι ο καθένας. Καλύτερα οι θαυμαστές του «χαρισματικού» να μη προκαλούν. Ιδίως στις μέρες μας.

  ΥΓ Για να μην αναφερθώ στην πολιτική, κοινωνική, εθνική και
  πολιτιστική αποσάθρωση που ο Μεγάλος επέφερε στη πατρίδα μας.

 3. Εκλαμβάνω το σχόλιο σας,το λιγότερο,σαν πρόκληση για την σημερινή κατασταση ήσαν χώρας.
  Η οποία εχει ανεξίτηλη υπογραφή και είναι αυτή του Παπανδρέου.
  Και κάτι τελευταίο.
  Οποιος γνωρίζει ιστορία,καλη ιστορία οχι των λαιφσταιλ περιοδικών,θα ξέρει οτι ένα απο τα σημαντικά χαρακτηριστικά των μεγάλων ηγετών είναι και η σωστή επιλογή συνεργατών.

  Το αγαπημένο παιδί του Ανδρέα,γνωστό σε όλους,ήταν ο Ακης.

  I rest my case.

 4. Τα πράγματα είναι απλά !

  λεει ο αρθρογράφος:
  Ο Παπανδρεου έβγαλε από τα υπόγεια τις κοινωνικές ομάδες.
  Λεω εγώ:
  οι κοινωνικές ομάδες των υπογείων δεν βγαίνουν σε μια νυκτα στην επιφάνεια επειδή κάποιος έτσι το λέει.θέλει μακροπροθεσμη προσπάθεια που απαιτεί δεκαετίες

  Λεει ο αρθρογράφος:
  …Δημιούργησε για πρώτη φορά κοινωνικό κράτος και ενίσχυσε τις αδύναμες οικονομικά τάξεις των μη προνομιούχων, με γενναίες αυξήσεις.

  ΛΕΩ εγω.
  ΣΗΜΕΡΑ έχουμε βουλιαξει γιατί όλα αυτά που μοιραζαν ΤΟΤΕ αυτος και ο Τσοβόλας ήταν δανεικά που -οπως φαίνεται σήμερα- και αγύριστα

  ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ ΜΕ ΞΕΝΑ ΚΟΛΛΥΒΑ !!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here