Ανένδοτος ο Τόμσεν: Μέτρα 8,1 δισ και μείωση αφορολόγητου στα 8,100 ευρώ

0
2

Ανυποχώρητος στην απαίτησή του να λάβει η ελληνική κυβέρνηση μέτρα 8,1 δισ ευρώ και όχι 5,4 δισ, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, επιμένοντας επίσης στη μείωση του αφορολόγητου στα 8,100 ευρώ.
«Ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, που τίθεται για την Ελλάδα από το μνημόνιο είναι πολύ υψηλός», είπε στην Ουάσινγκτον, στη Σύνοδο του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα.

 «Το ΔΝΤ μπορεί να τον δεχτεί, αλλά χρειάζεται να δει μέτρα.  Ακόμη και με ηρωικές προσπάθειες δεν υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Η Ελλάδα έχει υψηλή ανεργία και σε μια χώρα με τόσο υψηλή ανεργία, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Στη συνέχεια δε, υπογράμμισε ότι πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο στην Ελλάδα, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση, μιάς που δεν χτυπιέται η φοροδιαφυγή. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας είναι ότι η φοροδιαφυγή συνεχίζει να αυξάνεται και τα φορολογικά έσοδα να μειώνονται. Το αφορολόγητο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, είναι υψηλότερο και από της Γερμανίας, μία οικονομία που αναπτύσσεται. Θα πρέπει να υπάρξει μείωσή του. Θα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση -και αυτό θα γίνει μόνο εάν υπάρξει μείωση του αφορολόγητου».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η «ανακούφιση» της Ελλάδας από το χρέος δεν είναι απαραίτητο να γίνει προκαταβολικά, αλλά μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια του προγράμματος. «Αυτές οι συζητήσεις μόλις που έχουν ξεκινήσει» υπογράμμισε.

Τέλος, δε θέλησε σχολιάσει την υποκλοπή της συνομιλίας του με την επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων του ΔΝΤ στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου. Φρόντισε, όμως, να ρίξει το καρφί του
όταν ρωτήθηκε από Έλληνα ανταποκριτή για τις «ικανότητες του πολιτικού προσωπικού στην Ελλάδα και με το κατά πόσον «τα πολιτικά κόμματα αποτελούν μέρος της λύσης ή μέρος του προβλήματος».

«Δεν πρόκειται να εκφράσω δημόσια την άποψή μου για την πολιτική ζωή της χώρας σας» ήταν η απάντηση του κ. Τόμσεν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here