Ανήκουστες δηλώσεις Μπαλτά για τα γλυπτά του Παρθενώνα

0
11

 

Απίστευτη γκάφα του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, που εκθέτει τη χώρα στη μάχη για την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε δημόσια συνεδρίαση επιτροπής της Βουλής, απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τις κινήσεις του υπουργείου για την επιστροφή των μαρμάρων είπε πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε νομικές διεκδικήσεις γιατί εκτιμά ότι η χώρα μας θα χάσει το δικαστήριο.

Όπως είπε ο κ. Μπαλτάς, αφήνοντας άφωνους ημέτερους και μη:  «Η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο»

Για πρώτη φορά άλλωστε έλληνας υπουργός Πολιτισμού υποστηρίζει δημόσια πως μια δικαστική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα απέβαινε υπέρ των Βρετανών. Είναι δε εντυπωσιακό ότι η δήλωση του κ. Μπαλτά έγινε κατά την συζήτηση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων νομοσχεδίου σχετικού με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους – μέλους της ΕΕ.

Η τακτική της νομικής διεκδίκησης είχε μετατεθεί στο απώτερο μέλλον,  αλλά ο τότε υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, ήταν πολύ πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του προκειμένου να μην εκτεθεί η χώρα διεθνώς. Πάντως η νομική διεκδίκηση αναθερμάνθηκε επί υπουργίας Κώστα Τασούλα όταν κάλεσε να συνδράμει μεγάλο δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου στο οποίο εργάζεται και η κυρία Αμάλ Αλαμπουντίν.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες το κόστος των 200.000 λιρών που ζήτησαν οι διεθνούς φήμης νομικοί για να συντάξουν το σχετικό πόρισμα κάλυψε Έλληνας ομογενής.

Ο κ. Τασούλας αντιδρώντας στις δηλώσεις του κ. Μπαλτά είπε πως είναι «ανήκουστη και απαράδεκτη η άποψη – όχι μόνο γιατί ενισχύει την αστήριχτη επιχειρηματολογία των Βρετανών – αλλά γιατί προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο, κάτι για το οποίο η Ελλάδα  έχει πολλά επιχειρήματα.

Η γνωμάτευση του δικηγορικού γραφείου του Λονδίνου δεν προσέδωσε μόνο νομικές συμβουλές αλλά και μια ανεκτίμητη δημοσιότητα υπέρ του αγώνα της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here