Άνοδος της ακροδεξιάς στη Δανία. 21% των πολιτών ψήφισαν το κόμμα DF

0
7

 

Για το καλύτερο ποσοστό στην ιστορία του και την ανάδειξή του για πρώτη φορά σε πρώτη δύναμη του δεξιού μπλοκ στην Δανία πανηγυρίζει το ακροδεξιό λαϊκιστικό Κόμμα του Δανικού Λαού (DF), εξασφαλίζοντας το 21,1% των ψήφων

Το DF ανήκει παραδοσιακά, μαζί με το δεξιό κόμμα Venstre (19,5%), στη Δεξιά παράταξη της Δανίας που κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές εξασφαλίζοντας συνολικά 90 έδρες, έναντι 85 που κέρδισε η Αριστερά. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι το DF θα μετάσχει στην μελλοντική κυβέρνηση.

Το κόμμα αυτό, το οποίο ιδρύθηκε το 1995 με την πρόθεση να προστατεύσει «τη δανέζικη πολιτιστική κληρονομιά», απέκτησε επιρροή στην πολιτική σκηνή της χώρας μεταξύ του 2001 και του 2011 υπό την ηγεσία της χαρισματικής του προέδρου Πία Κιέρσγκαρντ. Τότε το DF είχε εξαργυρώσει την υποστήριξή του στις διαδοχικές κυβερνήσεις μειοψηφίας της δεξιάς με την υιοθέτηση δρακόντειων μέτρων στο θέμα της μετανάστευσης.

Η 68χρονη Κιέρσγκαρντ έδωσε την σκυτάλη το 2012 στον δελφίνο της Κρίστιαν Τούλεσεν Νταλ, αλλά συνεχίζει να εμπλέκεται στις αποφάσεις του κόμματος. Χθες το βράδυ, υποδέχθηκε με δάκρυα χαράς το ιστορικό ποσοστό του DF. Η προσωπικότητα του νέου αρχηγού του κόμματος, λιγότερο αιχμηρή από αυτήν της προκατόχου του, ευνόησε την εκλογική επιτυχία του.

Ο Νταλ, έχοντας αμβλύνει την αντιμεταναστευτική του ρητορική, επικέντρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στο κράτος πρόνοιας και στην υποστήριξη προς τους λιγότερο προνομιούχους Δανούς, ικανοποιώντας την εκλογική του βάση, κυρίως τους άνω των 60 ετών της μικρομεσαίας τάξης.

Ένα από τα δυνατά σημεία του Κόμματος του Δανικού Λαού ήταν η απελευθέρωση της ρητορικής του για τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής στην χώρα, το οποίο αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας των μεγαλύτερων κομμάτων της Δεξιάς και της Αριστεράς.

Η Δεξιά της Δανίας είχε παρουσιάσει ένα σύνολο μέτρων που αποσκοπούν να καταστήσουν λιγότερο ελκυστική την Δανία για τους αιτούντες άσυλο, μεταξύ των οποίων η μείωση των επιδομάτων για αυτούς που φθάνουν στη χώρα και η χορήγηση μόνιμης άδειας διαμονής αποκλειστικά σε αυτούς που έχουν δουλειά και μιλούν την γλώσσα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here