Ανοικτή επιστολή ενός υποψήφιου

4
22

Αν κακομάθεις με τα θαύματα

Θέλεις ολοένα κι άλλα

Λ.Παπά, «Τα θαύματα»

Φίλες και φίλοι,

Ουτοπικοί οραματιστές και αριστεροί ρεαλιστές, έχουμε μπλέξει άσχημα. Μας στρίμωξαν ανάμεσα στο Ιερατείο του ΔΝΤ, το κομμουνιστικό Αλάθητο και τη (μεταθανάτεια;) Σωτηρολογία του σοσιαλφιλελευθερισμού.

Η δοξολόγηση, η κρίση και το τέλος του Καπιταλισμού, άλλοτε εμφανίζονται ως εσχατολογική θρησκεία κι άλλοτε ως (κεκαλυμένη;) business.

Άπαντες «κερδοσκοπούν» με το φόβο του αύριο και με τις ενοχές του χτες.

Δεν υπάρχει Δημοκρατία, Ελευθερία και Κοινωνία χωρίς όρια. Η Δημοκρατία θ’ανοίξει το δρόμο στον σοσιαλισμό μόνον αν η ίδια ανανεωθεί και ανά – νομιμοποιηθεί.

Καμία θεωρία παιγνίων δεν μπορεί να επηρεάσει σε θετική κατεύθυνση την πολιτικά συμπεριφορά των πολιτών, όταν η ηγεσία τους αλλά και οι ίδιοι απορρίπτουν τόσο την εμπιστοσύνη και το σεβασμό στους θεσμούς, όσο και την υπακοή σε κανόνες. Καμία τεχνολογία και κανένα ψηφιακό δίκτυο δεν μπορεί να αντικαταστήσουν την καθαρή σκέψη.

Καθαρή σκέψη δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα. Κινούμαστε όλοι άναρχα ανάμεσα στην απόλυτη ελευθερία και στην τυραννία του «οικονομικού ορθού» (όπου ο εκλογέας εξισούται με τον καταναλωτή ψευδεσθήσεων και ο πολιτικός με τον παραγωγό επιχειρηματικών σχεδίων).

Είχαμε αναθέσει σ’ένα mega – Κράτος την αρμοδιότητα (εξουσία) να διαχειρίζεται τις κοινωνικές μας προϋποθέσεις κι αυτό λειτούργησε αντικοινωνικά (με βάση τη συμπαιγνία οικονομικής ελίτ, εμπόρων πολιτικών ονείρων και λειτουργικών διανοούμενων).

Τώρα καλούμεθα να εκχωρήσουμε το μέλλον μας σε ένα min- Κράτος όπου θα κυριαρχούν η «σοσιαλιστική τεχνοκρατία», η διαχειριστική γραφειοκρατία και τα κοσμοπολίτικα λόμπυς.

Από την άλλη δεν είναι η Αριστερά να θάβει επί 90 χρόνια τους νεκρούς της. Καιρός ν’ασχοληθεί με τους ζωντανούς.

Όταν λέμε ότι για όλα φταίει ο καπιταλισμός που κάποτε θα νικήσουμε.

Είμαστε «αριστεροί» για τον Παράδεισο (και όχι για το σήμερα).

Μόνον όταν λέμε πως θα λιγοστέψουμε τις συνέπειες τώρα, είμαστε πραγματικοί εκπρόσωποι και εκφραστές των αγώνων του λαού.

Κανείς δεν δικαιώνεται από τον εαυτό του (και τους γύρω του) ή από τα λάθη των άλλων. Αρκετές προφητείες διαψεύστηκαν.

Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να βάλλει ως πρώτους στόχους:

 • Την αστική ολοκλήρωση του κράτους
 • Την ενίσχυση του αισθήματος του συν-ανήκειν όλου του λαού
 • Τη σταθερή προσήλωση της κοινωνίας στους δημοκρατικούς θεσμούς

Οι ριζικές σοσιαλιστικές αναδρομές χρειάζονται σοβαρό σχεδιασμό και λαϊκή συναίνεση.

Άλλωστε, χωρίς στέρεη δημοκρατική βάση κουνιέται το όποιο επικοδόμημα.

Το τετράπτυχο της ΔΗΜΑΡ, τα 4Δ:

 • Δημοκρατία
 • Δημόσιο Συμφέρον
 • Δικαιοσύνη
 • Διαφάνεια

Με την κοινωνία για την κοινωνία.

Αφού ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν έχει χρώμα, τότε και το καλειδοσκόπιο της ΔΗΜΑΡ πρέπει ν’ανοίξει και να στοχεύει στην Ισοελευθερία και συστράτευση όλων για όλους.

Αν το κοινωνικό υποκείμενο της Αριστεράς είναι όλοι οι αριστεροί, αν η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα των αριστερών (και όχι απλώς ένα αριστερό κόμμα) τότε η ΔΗΜΑΡ είναι χρήσιμη και αναγκαία για την Ελληνική Δημοκρατία. Αρκεί να μη θυσιάσει ποτέ την εσωτερική ή πολιτική δημοκρατία στο όνομα των όποιων σκοπιμοτήτων, νομοτελειών και ιδεολογημάτων.

*O Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής και Υποψήφιος της Δημοκρατικής Αριστεράς στην Α΄ Αθηνών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΒορίδης: Όχι σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα!
Επόμενο άρθροΠροεκλογική επικοινωνία 2012: Το τσίρκο ξεκίνησε τις περιοδείες του
Ο Γιάννης Πανούσης έλκει την καταγωγή του από την Αρκαδία και την Κορινθία, αλλά γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε στη Νομική, αλλά αγαπούσε τη Φιλολογία. Συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες και συνέχισε στη Γαλλία με εγκληματολογία, που αποτελεί συνδυασμό πολιτικής σκέψης, φιλολογίας, νομικής και πολιτικής επιστήμης. Διετέλεσε καθηγητής στη Νομική Θράκης επί 19 χρόνια (και πρύτανης απο το 1994 έως το 1997) και όταν έφυγε από εκεί για τη Νομική Αθηνών ένιωσε ότι "ξενιτεύεται" -παρότι όταν είχε πρωτοπάει στην Κομοτηνή είχε τρομάξει! http://www.giannispanousis.gr/page.php?p=biography

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. k. Πανούση έχω βαρεθεί να ακούω φιλοσοφικά έξυπνα λόγια ένα παραπάνω από τον k Κουβελη τον πρόεδρο σας που έχω μεγάλη εκτίμηση για τον τόσο ήπιο τρόπο συμπεριφοράς.
  Άδεια λόγια πως θα μας σώσει η αριστερά από την δεξιά έχουν γίνει βαρετό γραμμόφωνο, χωρίς να αλλάξουν τίποτα από το παρελθόν, φερειπείν σαν αλλαγή στο σύνταγμα k να μειώσουν τους βουλευτές όπου η κάθε κουτσή μαρία έχει γίνει πολιτικός, βουλευτής να τιμωρήσουν τα λαμόγια πολιτικούς k να μας πει πως θα πλήρωση στο τέλος του μηνα σύνταξις, πως θα σταθεροποιηθεί η οικονομία k οι επενδυτες να εμπιστευτούν το κράτος να φέρουν τα λεφτά για να μην τα χάσουν από τους απατεώνες λαμόγια που κυβερνούν. ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ ΤΙΠΟΤΑ.
  Από όλους τους προεδρους κομματων που έχουν φτάσει μια ντουζίνα.Ποιος μας εγγυάται πως την Δευτερα θα υπάρχει Ελλάδα, ότι θα κάτσουν σε ένα τραπέζι να τα βρούν ώστε να υπάρχει κυβέρνηση την Τρίτη χωρίς άλλες εκλογές την Τεταρτη, με προγράμματα δουλειάς την Πέμπτη, k αλλαγή συντάματος την Παρασκευή.
  Τα υπόλοιπα είναι αέρας καπνιστός που λέει k η μάνα μου.

 2. δάσκαλε ύπήρξα μαθητής σου.
  σε παρακολουθώ χρόνια και μου αρέσουν οι απόψεις σας.
  ειλικρινά όμως πιστεύεις ότι μπορί να κυβερνήσει η παράταξή σου?
  δεν άκουσα τίποτα συγκεκριμένο για το πως θα λυθούν τα προβλήματα πλην
  γενικόλογων προσεγγίσεων.
  αν, αφού εφόσον, κλπ …

 3. Τελικά κ. Καθηγητά την Δευτέρα θα αναλάβετε κάποια υπουργεία για να μας λύσετε τα προβλήματα ή θα σας έχουμε για τα επόμενα χρόνια (ή μήνες) στα κεραμίδια και στα πεζοδρόμια να φωνάζετε και να καταγγέλετε τον καπιταλισμό. Σας έχω ακούσει πολλές φορές στα κανάλια και έχετε ένα αξιόλογο λόγο, στα περισσότερα που λέτε σχεδον όλοι συμφωνούν. Το ερώτημα είναι «είστε διατιθεμένοι να ασχοληθείτε επιτέλους με τους ζωντανούς»? Ο χρόνος περνάει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here