Ανοιχτά σύνορα εντός ΕΕ επιδιώκει η Μέρκελ

0
6

 

Καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, αλλά και αυτές γύρω από την ΕΕ ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανάις, προειδοποιώντας πως εάν η απάντηση στην αυξανόμενη ροή προσφύγων από τη Λιβύη προς την Ιταλία είναι απλώς το κλείσιμο του Μπρένερ προς την Αυστρία, «τότε θα έχει καταστραφεί η Ευρώπη».

Εάν η προσφυγική ροή έλθει τώρα μέσω της Λιβύης και της Ιταλίας, «το να πούμε ότι κλείνουμε απλώς το Μπρένερ, δεν είναι τόσο εύκολο. Τότε θα έχει καταστραφεί η Ευρώπη», σχολίασε χαρακτηρισιτκά η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην εκλογική της περιφέρεια Μεκλεμβούργο – Πομερανία. Η κυρία Μέρκελ ανέδειξε για ακόμη μία φορά την ανάγκη καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της διατήρησης ανοιχτών των συνόρων εντός ΕΕ.

«Εάν τα καταφέρουμε να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, τότε θα συνεχίσουμε να κινούμαστε ελεύθερα μέσα στην περιοχή Σένγκεν», δήλωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι, αν δεν το καταφέρουμε, τότε κάθε χώρα θα επιστρέψει στην εθνική προστασία συνόρων, με συνέπειες για το νόμισμα, την οικονομία και την εσωτερική αγορά στην ΕΕ.

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει στην Ευρώπη να βρούμε μια λογική αλληλεγγύη – κι αυτό παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι υπολογίζαμε», συνέχισε η κυρία Μέρκελ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητες επιπλέον συμφωνίες με τις χώρες γύρω από την ΕΕ. «Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκεί, για να μπορούν να ζουν έτσι ώστε να μην αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τη χώρα τους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητες περισσότερες συμφωνίες της ΕΕ, όπως αυτή με την Τουρκία. Η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να παρακολουθεί, όταν στην Μεσόγειο πνίγεται πάλι ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here