Αντιδράσεις από την Ε.Ε για τη φίμωση των τουρκικών ΜΜΕ

0
9
epa04998534 Supporters of the Gulen movement protest against the government in front of the Kanalturk TV building after an Istanbul court appointed a receiver to manage TV Channels and newspapers of the Koza Group, in Istanbul, Turkey, 27 October 2015. On 01 September police had raided 23 companies belonging to the Koza Ipek Holding, which is linked to Fethullah Gulen, a Turkish Islamic cleric based in the United States. Koza Ipek runs the anti-government newspaper 'Bugun' but is also active in other sectors such as the energy market. Gulen was once Turkish President Erdogan's ally, but the two fell out in recent years, sparking a rivalry and purge of alleged Gulenists in state institutions. The government accused Gulen of running a parallel state. EPA/CEM TURKEL

 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε  την «ανησυχία» της μετά την έφοδο της τουρκικής αστυνομίας σε δύο τηλεοπτικά κανάλια που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση και ζήτησε να γίνει «σεβαστή η ελευθερία της έκφρασης», τέσσερις ημέρες πριν από τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές.

Η τουρκική αστυνομία πήρε σήμερα τον έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών Bugun TV και Kanalturk στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιώντας εισβολή στην έδρα τους, σε ζωντανή μάλιστα μετάδοση. Ο ιδιοκτήτης τους, η εταιρεία συμμετοχών (holding) Koza-Ipek, έχει τεθεί υπό επιτροπεία από τις τουρκικές αρχές που την κατηγορούν για «προπαγάνδα» υπερ του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, αντιπάλου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η ΕΕ ανησυχεί μ’ αυτά που ακούσαμε χθες και σήμερα», αντέδρασε η Κάθριν Ρέι, εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. «Η κατάσταση αναφορικά με την εταιρεία συμμετοχών Koza-Ipek είναι ανησυχητική και εξακολουθουμε να την παρακολουθούμε από κοντά«, πρόσθεσε.

«Όπως κάθε χώρα που διαπραγματεύεται την ένταξή της στην ΕΕ, η Τουρκία οφείλει να εξασφαλίζει πως σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων«, υπογράμμισε η Ρέι.

«Θα συνεχίσουμε να θέτουμε προσεχώς στις τουρκικές αρχές το ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης«, επέμεινε. Στην Τουρκία διεξάγονται την Κυριακή σε τεταμένο κλίμα επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές. «Περιμένουμε ότι οι εκλογές αυτές θα είναι σύμφωνες με τις διεθνείς δημοκρατικές προδιαγραφές«, δήλωσε επίσης η Ρέι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ φαίνεται πως έχει μετριάσει από την πλευρά του τις απαιτήσεις της ΕΕ όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, χώρα της οποίας η συνεργασία για να περιορισθεί η ροή των μεταναστών προς την Ευρώπη θεωρείται από τις Βρυξέλλες απαραίτητη.

«Στις συζητήσεις μας με τους Τούρκους συναδέλφους μας, εφιστούμε την προσοχή της τουρκικής κυβέρνησης στις καταχρήσεις. Όμως οφείλουμε τώρα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα διαβήματα αλληλεγγύης με την Τουρκία, διότι συμφωνεί να κάνει ό,τι μπορεί ώστε οι πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα στο έδαφός της, να παραμείνουν εκεί«, εξήγησε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε χθεσινή ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Πραγματοποιώντας επίσκεψη στο Παρίσι, ο Γιούνκερ προέκρινε και πάλι την ιδέα μιας συμφωνίας με την Τουρκία για τη μετανάστευση, λέγοντας πως καταλαβαίνει «τις αμφιβολίες και τους δισταγμούς αυτών που λένε: ‘Δεν μπορούμε να συνάψουμε συμφωνία με τον Ερντογάν». Όμως με ποιον άλλον να συνάψουμε συμφωνία στην Τουρκία;«, διερωτήθηκε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here