Αντιδράσεις από το ΔΝΤ για τη φορολογία που προτείνει η Αθήνα

0
4

Μπορεί οι ελληνικές προτάσεις προς τους θεσμούς να προβλέπουν μέτρα 8 δισ. ευρώ, ώστε να κλείσει η συμφωνία, όμως  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να διατηρεί σημαντικές ενστάσεις για τον ΦΠΑ, τις συντάξεις, αλλά και τους νέους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις.

Η απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup σηματοδοτεί αυτήν ακριβώς τη διαφωνία του ΔΝΤ.

Μάλιστα, η αύξηση των εισφορών, έπειτα από μία περίοδο κατά την οποία είχαν μειωθεί, προμηνύει ακόμα χειρότερες μέρες για την ελληνική οικονομία και περαιτέρω διολίσθηση στο υφεσιακό σπιράλ.

Από την πλευρά του Ταμείου κανείς δεν θέλησε να σχολιάσει επίσημα τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, ωστόσο εκτιμάται ότι, εάν αυτά των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν υφεσιακά, τότε όσα περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης Τσίπρα προς τους δανειστές, είναι ακόμα χειρότερα για την κοινωνία.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη υποστεί υπερφορολόγηση και η επιβολή επιπλέον φόρων θα πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόγκωση του χρέους.

Τέλος, το ΔΝΤ εκφράζει ορισμένες αντιρρήσεις και σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, με τους εκπροσώπους του Ταμείου να φέρεται ότι έχουν ενημερώσει τους Ευρωπαίους πως δεν είναι «ευχαριστημένοι» με τις νέες ελληνικές προτάσεις, με μοναδική ίσως εξαίρεση τα μέτρα που αφορούν στον προϋπολογισμό.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here