Αντιδρούν οι δικηγόροι στο «αναβολόσημο»

0
12

 

Αντίθετοι δηλώνουν στα τρία νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία αναρτήθηκαν για διαβούλευση και θεσμοθετούν το «αναβολόσημο» και την αύξηση των δικαστικών εξόδων, την κατάργηση ορισμένων υποθηκοφυλακείων και τη νομική βοήθεια, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η ολομέλεια των οποίων συνεδρίασε στην Αθήνα.

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ομόφωνα εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της, γιατί το δικηγορικό σώμα, για «μία ακόμη φορά αγνοήθηκε κατά την διαδικασία εκπόνησής τους, μολονότι τούτο προβλέπεται ρητώς από τις διατάξεις του Κώδικα περί Δικηγόρων».

Παράλληλα, ομόφωνα η Ολομέλεια αναφέρει, ότι η κατάργηση των οικονομικών εμποδίων κατά την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη αποτελεί πάγιο αίτημα του δικηγορικού σώματος και «η αύξηση παραβόλων και τελών -ενδεικτικά η θεσμοθέτηση “αναβολόσημου” και η αύξηση του ποσού των “μεγαρόσημων” – λειτουργεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, αφού παρεμποδίζει την ευχερή πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη, κυρίως δε, θίγει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα».

Ακόμα, η Ολομέλεια σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει ισοπεδωτικό το «αναβολόσημο» αφού «αγνοεί τόσο τον λόγο της αναβολής, όσο και την δικονομική θέση του αιτούντος», ενώ θεωρεί αυτονόητο ότι «δεν πρέπει να επιβληθούν, πολύ δε περισσότερο να αυξηθούν τα υφιστάμενα παράβολα, τέλη και λοιπά έξοδα της δικαστικής διαδικασίας».

Ως προς την κατάργηση του δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές και τη μείωσή του στις εργατικές διαφορές, η Ολομέλεια αναφέρει ότι «συνιστά δικαίωση των πάγιων θέσεων του δικηγορικού σώματος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here