Αντίθετη η ΕΣΕΕ στα σενάρια των πέντε αλλαγών στο ασφαλιστικό

0
5

 

 

Τη διαφωνία της με τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και επιστημόνων εκφράζει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου, που προχωρά σε κλείσιμο των καταστημάτων στις 4 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ μετά τη θύελλα αντιδράσεων για την ατομική ασφαλιστική επιβάρυνση των επαγγελματιών από τα χαράτσια του 26,95% για όσους δηλώνουν εισόδημα μεταξύ 15.000-50.000 ευρώ, προτείνεται να φτάνει στο 60% το υπουργείο Εργασίας εξετάζει διορθωτικές κινήσεις.

Στα σενάρια που βρίσκονται υπό επεξεργασία περιλαμβάνονται:

Τριετές μεταβατικό στάδιο με σταδιακή αύξηση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών έως το 2019.

Για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες να ισχύει στα πρώτα 3 έως 5 χρόνια της άσκησης δραστηριότητας το χαμηλό ασφάλιστρο των 93,76 ευρώ για σύνταξη και 32,59 ευρώ για την υγεία (ελάχιστο εισόδημα 486,80 ευρώ, έναντι των 586,08 ευρώ).

Να μειωθεί το ανώτατο όριο του ασφαλιστέου εισοδήματος που το σχέδιο όρισε στο 10πλάσιο του κατώτατου νομοθετημένου μισθού ή να μπουν «κόφτες» με χαμηλότερη αντιστοιχία (από 4πλάσιο, 6πλάσιο κλπ.) ανά ύψος εισοδήματος.

Να τεθεί όριο έτσι ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι, να μην ξεπερνούν συνολικά ένα ποσοστό του καθαρού εισοδήματος (55%-60% ανάλογα με το εισόδημα).

Να ισχύσουν κλειστές κλίμακες εισοδήματος και ύψους εισφορών χωρίς να αλλάζει ο κανόνας της καταβολής του 20% για σύνταξη και 6,95% για ασθένεια. (Η ΕΣΕΕ ζητά διευκρίνιση κλίμακας εισοδήματος και ορισμό πολλαπλασιαστή).

Ειδικά για τους αγρότες που καταβάλλουν χαμηλές εισφορές, το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει την άμεση αύξηση κατά 42,85%, να καταβάλουν από το 2017 το 14% υπέρ σύνταξης, το 2018 το 17%, και προτείνει να αλλάξει τα ποσοστά ξεκινώντας σταδιακά από 7% ή 10%, ώστε να καταβάλουν από το 2019 και μετά το 20%, προβλέποντας ωστόσο ελάχιστο εισόδημα υπολογισμού της εισφοράς στα 468,80 ευρώ τον μήνα για οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση.

Η ΕΣΕΕ δηλωνει αρνητική στις αλλαγές αυτές με εξαίρεση τις κλίμακες εισοδήματος και κάθετα αντίθετη στην πρόταση για σταδιακή εφαρμογή του μέτρου της επιβολής εισφοράς 20% στο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών για τον κλάδο κύριας σύνταξης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here